Karaburun halkı GES toplantısını yaptırmadı

Karaburun'da GES projesi yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı bölge halkının tepkileri sonucu yapılamadı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı Mevkii sınırlarında yapılmak istenen Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali Yardımcı Kaynak GES projesi için halkın katılım toplantısının bugün gerçekleştirilmek istendi. Yayla Mahallesi Köy Odası’nda yapılmak istenen toplantı öncesi bölge halkı projeye karşı alanda toplanırken, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır, Kani Beko, CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan bölge halkına destek verdi.

BAKANLIĞIN TUTANAĞI TEPKİLERE NEDEN OLDU

Toplantı bölge halkının tepkileri sonucu yapılamadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan tutanakta toplantının gerçekleştiği ancak bölge halkının projeyi istemediği ifade edildi. Tutanağın bu biçimde hazırlanması tepkilere neden olurken, Karaburun Kent Konseyi de ayrı bir tutanak tuttu. Karaburun Kent Konseyi'nin hazırladığı tutanakta şu ifadelere yer verildi:

"Yöre halkının "mera alanları, tarım alanlarında" bu projenin yapılmasını istemediği anlaşıldı. Saat 13:00’te planlanan halkın katılımı toplantısı için Çevre ve Şehircilik İklim Müdürlüğü tarafından çağrı yapıldı. Halkın "Lodos Dışarı! Şeklinde slogan atarak bilgilendirilmek istemedikleri görüldü. Müdürlük yetkilisinin saat 13:01’de bilgilendirme yapmaya başladığı; ancak halkın tepki göstererek tekraren bilgilendirmek istemediği görüldü."

NE OLMUŞTU?

Karaburun'da Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş'ye ait 87 rüzgâr türbinin bulunduğu Yaylaköy ve Küçükbahçe mahallelerini içine alan 118,9 hektarlık alanda 7 adet güneş santrali açılmak isteniyor. Özel Çevre Koruma Alanı olan bölgeye 181 bin 818 panel dikilmek istenirken, ÇED süreci başlatılan projenin yapılmak istendiği alan İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı'na göre aynı zamanda çayır mera alanı. Söz konusu alanda 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü tespit edildi. (DUVAR)