'Karaciğer sağlığı için Akdeniz tipi beslenin'

Akdeniz tipi beslenmenin karaciğer sağlığı için önemini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Yaşar, "Zeytinyağı, deniz ürünleri ve sebze ağırlıklı diyet karaciğer üzerinde koruyucu etkisi bulunmaktadır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vücudumuzun en büyük ve çok yönlü organlarından birisi olan karaciğerimiz kan şekerini dengede tutmada, ihtiyaç duyulan proteinleri üretmede, toksinlerin atılmasında ve savunma sisteminin desteklenmesi gibi birçok önemli görevi üstleniyor.

Karaciğer sağlığını destekleyen beslenme alışkanlıklarının başında Akdeniz tipi beslenmenin geldiğini söyleyen Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar, “Zeytinyağı, deniz ürünleri ve sebze ağırlıklı bir diyetin karaciğer üzerinde koruyucu etkisi bulunmaktadır. Enginar, karahindiba ve deve dikeni gibi bitkiler de karaciğer için oldukça yararlıdır” ifadelerini kullandı.

Sağlığa iyi gelen gıdalardan birinin de polifenoller açısından zengin meyve ve sebzeler olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, “Brokoli, lahana, marul, patlıcan, kiraz, yaban mersini ve üzüm gibi besinlerin içerdiği antosiyaninler ve diğer fitokimyasalların karaciğer üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu tür gıdalar toksinlerin karaciğerden uzaklaştırılmasına destek olur. Filtre kahve ve bitter çikolata da karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkiler sunar. Şekersiz ve sütsüz tüketilen kahve, karaciğer hastalıklarının ilerlemesini önleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bitter çikolatadaki kateşinler de karaciğeri koruyucu bir rol oynar” şeklinde konuştu.

Karaciğer sağlığını destekleyen üç temel meyveyi sıralayan Prof. Dr. Yaşar, “Greyfurt, üzüm ve nar, adeta şifa kaynağıdır” dedi.