Karaciğer yağlanması beyni etkiliyor
Bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre, karaciğerde yaşanan yağlanma beyin hücrelerindeki iltihabı artırıyor.
DUVAR - İngiltere'deki Roger Williams Hepatoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanmasının beyin üzerindeki etkilerini inceledi.
AA'da yer alan habere göre bilim insanları, bu kapsamda, farelere yağ oranı yüzde 10'u geçmeyen ve yağ oranı yüzde 55 olan iki farklı öğün verdi.
Araştırmada, 16 haftanın sonunda, yağ oranı yüksek olan gıdalarla beslenen farelerin karaciğerlerinin yağlandığı, bu durumun ise beyinde oksijen miktarını düşürüp, hücrelerde iltihabı artırarak beyne zarar verdiği saptandı.
Ayrıca, bilim insanları, yağ ve şeker oranı yüksek gıdaların tüketiminin düşürülmesinin obezite ile mücadelede de etkili olduğunu belirtti.