Karaciğerin alarm verdiğini gösteren 10 işaret
Prof. Dr. Onur Yaprak, vücutta bir kimya fabrikası gibi işlev gören karaciğerde hastalığa işaret eden 10 belirtiyi anlattı.
DUVAR - Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğerde görülen sirozun birden bire değil yıllar içinde geliştiğine dikkati çekti. Karaciğerin karın boşluğunda sağ üst kısımda yer aldığını anımsatan Yaprak, ortalama bir karaciğerin ağırlığının, kişinin vücut ağırlığına göre değişmekle birlikte 1,5 kilogram olduğunu anlattı.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Yaprak, "Yemek, ilaç, alkol veya toksinler olsun, her şey karaciğer tarafından metabolize edilir. Karaciğer kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Fazla şekeri depolar ve gereğinde kullanıma sunar. Proteinler karaciğerde üretilir. Salgıladığı safra ile hem yağların parçalanması ve emilmesine katkı sağlar hem de toksin gibi atıkları vücuttan uzaklaştırır. Demir ve bazı vitaminler gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğerde depolanır” diye konuştu.
Karaciğerin normalde pembe-kırmızı bir rengi, pürüzsüz bir yüzeyi ve yumuşak bir dokusu bulunduğunu belirten Yaprak, “Karaciğerin sertleşmesi, büzülüp küçülmesi, şeklinin bozulması, içinde yumrular oluşmasına ‘siroz’ diyoruz. Karaciğer birdenbire siroz olmaz, sağlıklı karaciğerin siroza dönmesi için yıllar gereklidir.
Karaciğerde siroz olmadan önceki aşamalarda yağlanma ve/veya iltihap ve sertleşme gelişir. İltihap iyileşirken scar yani nedbe dokusunun oluşumuna yol açar, son aşamada ise karaciğerde nodül dediğimiz yumrular oluşur" uyarısında bulundu.