Karadeniz gazını çıkarmak için süper yetkili 3 şirket kuruldu

Karadeniz'de bulunduğu açıklanan gaz rezervini çıkarmak için 3 şirket kuruldu. Süper yetkili şirketler hakkında 11 yasa ile birçok mevzuat hükmü ya hiç uygulanmayacak ya da kısmi uygulanabilecek. 3 şirketin toplam sermayesi ise 15 milyar liranın üzerinde...

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı ortaklığı olan Turkish Petroleum Overseas Company Limited (TPOC) tarafından 3 şirket kuruldu. Kurulan şirketlerin ortaklık yapısı, yeni şirket kurabilmesi ya da ortak olabilmesi konusunda tek yetkili ise Cumhurbaşkanı olacak.   

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre bu şirketlerden Turkish Petroleum International Anonim Şirketi’nin sermayesi 11,7 milyar TL. Merkezi Ankara’da olan şirkette hâkim ortak BOTAŞ. Kurulan diğer şirketin ismi BOTAŞ International AŞ’nin sermayesi 3,5 milyon TL. Ankara merkezli şirkette de hâkim ortak yine BOTAŞ olacak. Yeni kurulan Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center AŞ’nin sermayesi ise 21,4 milyon TL olarak belirlendi. İstanbul merkezli bu şirkette de hâkim ortak TPOC olacak.

YASALARA TABİ DEĞİL

Yeni şirketler, birçok yasadan da muaf olacak. Aralarında kanun hükmünde kararnamelerin de bulunduğu 11 yasa ile çeşitli mevzuat bu şirketler için ya hiç uygulanmayacak ya da kısmi olarak uygulanabilecek. Şirketler, Kamu Kuruluşlarının Yurtdışındaki İhalelere Katılması Hakkında Yasa’ya tabi olmaksızın yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet yürütebilecek. 

Kararı değerlendiren Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz "Bu şirketler en geç 6 ay içerisinde yurtdışındaki şirketlerin her türlü haklarını, taşınırlarını, taşınmazlarını, gemilerini, taşıtlarını, personelini devralabilecek. Şirketlere geniş bir hareket serbestisi sağlanıyor, denetim dışına çıkarılıyor” dedi. Türkyılmaz, şirketlerin Karadeniz ve Akdeniz’deki aramalarla ilgili kurulduklarını da ifade etti.