Karadeniz ve Erzurum cezaevleri raporu: Tüm haklar ihlal ediliyor

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Hapishane Komisyonu, ÖHD ve TUHAY-DER Cezaevleri Komisyonu, Karadeniz ve Erzurum cezaevlerine ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Hapishane Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Cezaevi Komisyonları, Karadeniz ve Erzurum cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladıkları raporu paylaştı. Van Barosu binasında yapılan basın açıklamasını komisyonlar adına ÖHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Simin Atabay okudu.

Açıklamada; rapor tarihi itibariyle, Bafra T Tipi, Samsun Kavak S Tipi, Giresun Espiye L Tipi, Trabzon Beşikdüzü T Tipi, Bayburt M Tipi, Erzurum H Tipi, Erzurum Dumlu 1 No'lu Yüksek Güvenlikli, Erzurum Dumlu 2 No'lu Yüksek Güvenlikli, Rize L Tipi, Oltu T Tipi cezaevlerinde, tutuklu yakınlarının talepleri üzerine yapılan yerinde incelemelerde, söz konusu bütün cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığı belirtildi.

Avukat Simin Atabay

Paylaşılan raporda; ziyaret edilen bütün cezaevlerinde bulundurulan kitap sayısına 3 ile 10 arası kota uygulandığı ve birçok cezaevinde Kürtçe kitapların tutuklulara verilmediği belirtildi. Raporda aynı zamanda; Yeni Yaşam, Evrensel, Birgün gibi gazetelerin ve yine ulusal bazda yayın yapan muhalif televizyon kanallarının, tutukluların taleplerine rağmen verilmediği de yer aldı.

Komisyonun paylaştığı raporda; cezaevlerinde yemeklerin doyurucu ve hijyenik olmadığı, kantin fiyatlarının fahiş olduğu, pandemi gerekçesiyle yasaklanan kurs ve spor etkinliklerinin halen yasaklı olduğu, tutukluların görüntülü telefon haklarının kullandırılmadığı ve rutin oda aramalarının amacı dışına çıktığı bilgileri de yer aldı.

BAYBURT T TİPİ KAPALI CEZAEVİ

Raporda Bayburt T Tipi Cezaevi’nde yaşanan ihlalleri anlatan Atabay; tutukluların tamamının Gözetim Kurulu Kararı ile koşullu salıverilmelerinin ertelendiği ve kararda örgütten ayrıldığının tespit edilemediği, dışarıya uygun olmadığı ve suç işlemeye meyilli olduğu gibi soyut ve genel geçer ibarelerin yer aldığı ve diğer hapishanelerde de koşullu salıverilme döneminde olan tutukluların Hapishane Gözlem Kurulu’nun gerekçesiz kararları ile tahliyelerinin engellendiğini gözlemlediklerini belirtti.

Bayburt T Tipi Cezaevi’nde, Kürtçe kitap ve mektupların idare tarafından beş yıldır verilmediği, ayrıca kişi başı 10 kitap kotası uygulandığı, Kürtçe mektuplara da tercüme edilemediği gerekçesiyle el konulduğu bilgisi de raporda paylaşıldı.

ERZURUM DUMLU 2 NO'LU YÜKSEK GÜVENLİKLİ CEZAEVİ

Raporda, Erzurum Dumlu 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve süreli hapis cezası alanlar olmasına karşın bütün mahpusların 12 metrekarelik tek kişilik hücrelerde tutuldukları, tüm tutukluların avlusu olmayan odalara koyulduğu ve günde sadece 1-2 saat avluya götürüldükleri, cezaevi girişinde tutuklulara çıplak aramanın dayatıldığı ve hastane sevklerinin geç yapıldığı belirtildi.

GİRESUN ESPİYE L TİPİ KAPALI CEZAEVİ

Komisyon tarafından açıklanan raporda, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde; tutukluların hastane sevklerinin geciktirilmekte olduğu, ayda ancak bir kere revire gidebildikleri, istedikleri ilacı bulamadıkları, doktor sayısının yetersiz olduğu, tutukluların tam anlamı ile sağlık hakkından yararlanamadıkları ve verilen yemeklerin az ve yenilmeyecek kadar kötü durumda olduğunun gözlemlendiği bilgisi verildi.

TRABZON BEŞİKDÜZÜ T TİPİ KAPALI CEZAEVİ

Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde; Cindi Keskin, Sakip Azman, Emrah Zorolan, Vezir Kayar isimli tutukluların Gözetim Kurulu Kararı ile koşullu salıverilmelerinin ertelendiği, muhalif gazetelerin verilmediği, hastane sevkinde yer alan kolluğun kelepçeli muayene ısrarı nedeniyle revir ve hastane taleplerinin süresinde ve düzenli olarak karşılanmadığı, oda değişim istemlerinin gerekçesiz şekilde reddedildiği, cezaevi girişlerinde çıplak arama uygulamasının devam ettiği ve tutukluların Bakanlık veya başkaca kurumlara gönderdikleri dilekçelere sebepsiz yere hapishane idaresince el konulduğu bilgisi de raporda yer aldı.

BAFRA T TİPİ KAPALI CEZAEVİ

Komisyon tarafından paylaşılan raporda, Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, tutukluların hapishane doktorundan hastane sevklerinin alınabildiği ve Jandarma personeli tarafından ağız içi araması yapıldığından tutukluların bunu kabul etmediği, bu nedenle hastaneye götürülmedikleri, iki yıla yakın süredir tutukluların hastaneye götürülmediği, bu durumun hasta mahpusların sağlıklarını tehlikeye sokacak dereceye geldiği ve bazı tutukluların durumlarının çok ağır olduğu bilgisine yer verildi.

SAMSUN KAVAK S TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU

Komisyonun inceleme gerçekleştirdiği bir diğer cezaevi olan Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da benzer hak ihlallerinin yaşandığı, cezaevindeki bazı tutukluların sağlık durumlarının çok ağır olduğu, Aziz Yalçın isimli tutuklunun crohn hastalığı olduğu, normal şartlarda ayda bir hastaneye gitmesi gerektiği ancak iki aydır hastaneye gidemediği bilgisi paylaşıldı.

Etiketler van cezaevi erzurum