YAZARLAR

Karayip darbeleri Haiti-Küba…

Haiti suikastı ve Küba kalkışması (!) şu an için bir devlet işinden çok, içinde devletleşmek isteyen mafya işleri ve size daha garip gelecek olan, ABD yönetimi bile bu işten çok da hoşnut olmayacaktır bugün için ya da aklı varsa hoşnut olmamalı…

Bir harita var adamların önünde. Kadın yok aralarında çok muhtemel. Tombul elleriyle üç kişi, kaslı parmaklarıyla iki kişi, birinin bir parmağı kopuk, ikinci boğumundan. Bir zamanlar bir şey patlamış yanında, o sırada kopmuş, ne yazık bir boğum sadece. O ellerin karıştığı ölümleri bilseniz, siz de benim gibi dilersiniz. Üçünün üstünde üniforma var gibi duruyor, yok öyle rütbeleri filan ama ne giyseler öyle durur, bornozla olsalar bile, subay-polis bakışlılar, emre amade ve nizam karışımı bir şey bu, bumerang gibi kim atarsa ona döner, terbiyeli çorba…

-Eskimiş generalleri ne yaparlar, kırpıp kırpıp güvenlik şirketi-

Tombul ellere gelelim şimdi. Yeni dünya yatırımcıları, Avrupa’ya avokado satan şirketleri var mesela, Mersin limanıyla sıkı muz ithalatları da var, kokain satıyor da deniyor onlara nedense, Venezuela ve Kolombiya’da da çalıştıkları limanlar var ama bir ya da iki ada devletleri olsa güzel olur. Paralar ancak oralara sığar. Bir devlet başkanı öldürme siparişi veriyorlar kaslı parmaklara, parmaklar paslı değil, taze kanlı canlı, henüz insanlar öldürmüş Kolombiya’da, işleri bu, her savaş nükleer enerji gibi ortadan kaldırılamayan atıklar bırakıyor arkasında, katiller bunlar, savaş üretimi, gömelim gel seni tarihe desem sığmıyorlar ve zaten savaşlar da bitmiyor, tekerleme gibiler, damdan düştü bir kurbağa onu gördü jandarma üstüne şunu yazdırdı, damdan düştü bir kurbağa onu gördü jandarma mezarını kazdırdı üstüne şöyle yazdırdı, damdan düştü bir kurbağa…

Haiti’de devlet başkanın öldürülmesi ve hemen arkasında Küba’daki gösteriler ve çok muhtemel yakın zamanda Küba’da patlayacak bir bomba ya da bir silahlı saldırının arkasından Miami’deki Kübalı devrim karşıtları-mafya grupları ve bunların kiraladıkları ‘güvenlik şirketleri’ çıkarsa hiç şaşırmayın. Bir ‘politik tahlil’ bu benim yaptığım. Bölgede uzun süre yaşamış biri olarak, uzaktan bir tahmin sadece. Bu size garip gelecek, ne Haiti devlet başkanının öldürülmesi işi ne de Küba’daki eylemler bir devlet işi değil bence. Yani burada dikkat çekmeye çalıştığım şey, genellikle olduğu gibi devletlerin kullandıkları mafya grupları değil, bütün dünyada durum daha da beter, mafya gruplarının-mafyanın devletleşme hali.

Ya da devletlerin içindeki bir grup işi.

Afrika’da birçok yerde, Libya’da, Irak’ta, Kolombiya’da ve birçok ülkede çalışan ‘özel güvenlik’ şirketleri, daha doğrusu ‘özel savaş’ şirketleri sadece devletlerin açtıkları savaşa, legal ya da illegal olarak katılmakla kalmıyorlar, devletlerin dışında, özel müşterilerine de hizmet veriyorlar. Neoliberalizmin nihai vardığı nokta bu, orduların özelleşmiş biçimi.

Her şey daha açık, ne kadar ekmek o kadar köfte, ne kadar para o kadar kahramanlık.

En son Venezuela’da darbe yapmak üzere gönderilmiş bir Amerikan ‘güvenlik şirketi’ yakalandı. Ondan bir süre önce de Bolivya’da yakalanmıştı.

Bütün bunları söylediğimde Küba’da halkın hoşnutsuzluğunu hiç de yok saymıyorum. Küba’yı yakından tanıyanlar olarak uzun zamandır bunu bekliyorduk zaten. Ambargo altındaki ülkenin tek canlı geliri turizm de pandemi nedeniyle sıfırlanınca, zaten asgari sınırlarda süren hayat, temel ihtiyaçların akışında bile çökünce, böyle bir zemin çoktan ortaya çıkmıştı.  

Biraz savruk oldu ama benim iddiam; Haiti suikastı ve Küba kalkışması (!) şu an için bir devlet işinden çok, içinde devletleşmek isteyen mafya işleri ve size daha garip gelecek olan, ABD yönetimi bile bu işten çok da hoşnut olmayacaktır bugün için ya da aklı varsa hoşnut olmamalı…

Ne dersiniz?


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...