Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin kadro sorununu Meclis gündemine taşındı

EMEP’li İskender Bayhan, Bakan Abdulkadir Uraloğlu’na, "Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması için hükümetin bir çalışması var mı?" diye sordu.

Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin kadro sorununu Meclis gündemine taşındı
Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçilerin kadro ve sosyal hakları ile ilgili sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesi veren EMEP’li İskender Bayhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

 "1-Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması için hükümetin bir çalışması var mıdır? Kadro bekleyen binlerce işçinin durumu neden yıllardır belirsiz bırakılmaktadır? Kadrosuz çalışan karayolları işçilerinin toplam sayısı kaçtır?

2-Ağır ve tehlikeli iş kolunda yer alan karayolları işçilerinin yıpranma payı hakkı neden verilmemektedir? Bakanlığınız bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünmekte midir?

3- Son 5 yıl içinde alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri nedeniyle kaç karayolu işçisi hangi nedenlerden hayatını kaybetmiştir? Sizin bakanlığınız döneminde kaç işçi iş cinayetinde hayatını kaybetmiştir? Yeni sözleşme sürecinde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması için bakanlığınızın alacağı tedbirler nelerdir?

4-İşçilerin çalışma saatleri ve fazla mesailerine dair uygulamalar işçi haklarına ve iş kanununa uygun mudur? Karayolları işçilerinin fazla mesai ücretlerini eksik veya geç aldığı yönündeki şikayetler neden dikkate alınmamaktadır?

5-İşçilerin yıllık izin, iş kıyafeti, ulaşım, yemek, kıdem tazminatı, tayin hakkı ve diğer sosyal haklarının güncel ihtiyaçlara uygun olarak düzenlenmesi için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

6-Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları, karayolları işçilerini güvencesiz çalışma koşullarına itmektedir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları son bulacak mıdır?

7- İktidar, büyük projelerle övünürken, ülkenin altyapısını güçlendiren asıl gücün karayolları işçileri olduğu gerçeğinin üstü örtülmektedir. Karayolları işçilerinin haklarını koruyacak adımlar neden atılmamaktadır? Yeni sözleşme döneminde de bakanlığınız, işçilerin taleplerine kulak tıkayacak mıdır?

8- Karayolları işçilerinin geçmiş dönemlerden gelen kayıpları karşılanacak mıdır?

9-Karayolları işçilerinin açlık düzeyindeki ücretleri yoksulluk sınırının üstüne çıkarılacak mıdır?

10-Yıl içinde giderek artan yüksek oranlı adaletsiz gelir vergisi uygulaması son bulacak mıdır? Yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin vergiden muaf tutulması, üstündeki ücretlerin ise vergi oranının yüzde onbeşte sınırlandırılması için yeni sözleşme görüşmelerinde bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

11-Karayolları işçilerinin aynı işyerinde aynı işi yaptığı halde farklı skala düzenlemeleri nedeniyle aynı ücreti almasına engel olan düzenleme kaldırılacak mıdır? Bakanlığınız yeni sözleşme sürecinde “eşit işe eşit ücret” hükme bağlayacak mıdır?"