Karkamış Antik Kenti'ndeki koruyucu çatı inşaatı tamamlandı

Antep'te bulunan Karkamış Antik Kenti üzerine koruyucu bir çatı inşa edildi. Çatı inşaatının bitişiyle koruma altına alınan bölgenin 6 Temmuz'da ziyarete açılması amaçlanıyor.

Fotoğraf: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti'ne yapılan koruyucu çatı tamamlandı.

Karkamış Antik Kenti'nde, İtalya'nın Bolonya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti'nin başkanlığında, İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Hasan Peker'in başkan yardımcılığında Türkiye-İtalya işbirliğinde yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding ve İtalya Dışişleri Bakanlığı kazı çalışmalarına destek veriyor. 

Antik kentte önceki dönemlerdeki kazılarda "Aşağı Saray Alanı"nın doğu kısmında "Mühür Evi" olarak adlandırılan idari yapıda Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait 100'ün üzerinde baskılı kil mühür bulundu. Özellikle kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olduğuna işaret eden ve Anadolu'da ilk kez karşılaşıldığı belirtilen, bir çömlek üzerinde boyayla çizilmiş "Kentin İdarecisi, …patu" yazan Anadolu hiyeroglifine de ulaşıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından, eserlerin gün yüzüne çıktığı ve ziyarete açık olan "Aşağı Saray Alanı"na yapılan çelikten çatı tamamlandı. Eserlerin korunması amacıyla yapılan ve 2 bin metrekarelik alanı kapsayan çelik çatının yapımı, eserlerin korunması amacıyla dışarıda tamamlandı. Çatının montajı, parçalar halinde getirildiği antik kentte yapıldı. 

Koruma altına alınan bölgenin açılışının 6 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karkamış'ın çok eski bir tarihin taşıyıcısı olduğunu belirtti.

Antik yerin Suriye sınırında olduğunu anımsatan Şahin, "Bu antik kenti tamamlamak çok kolay olmadı ama biz şartlar ne olursa olsun güvenli bölgeyi tesis ettik. Antik kentin kazılarının restorasyonuna devam ettik" dedi.

Antik kentteki eserlerin muhafazası için yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Restorasyon devam ederken bir yandan aynen Göbeklitepe'ye yapılan çalışma gibi büyük bir görsel şovla çıkan eserlerin muhafaza edildiği bir çatı sistemini çalıştık. Bu proje tamamen Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapıldı. Ziyarete açtığımız 5. antik kentimize kavuşmuş olacağız. Hitit döneminin en güzel eserlerinin gösterildiği antik kentimizi tamamlamış olacağız. Bu, kültür turizmi açısından çok mühim. Karkamış'ın önünde büyük bir ekolojik alanı var. Burayla ilgili de çalışıyoruz. Çalışmalar tamamlandığı zaman arkasından ekoparkla ilgili çalışmalara başlayacağız ve bu da taçlandığı zaman herkes bu güzelliği görmek için Karkamış'a gidecek."

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)