Karlıoava’da yılkı atları ve sokak hayvanları ölüme terkedildi

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atları ilçe merkezine indi. Hayvanseverler, çok sayıda kedi ve köpeğin de zor durumda olduğunu belirtti.

Karlıova'da yoğun kar yağışı altında sokak hayvanları hayatta kalmaya çalışıyor.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Kış mevsiminin altı ay sürdüğü Karlıova’da sokak hayvanları soğuk ve açlığa karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor. Önceki gece sıcaklığın sıfırın altında 22 dereceye düştüğü ilçede, sahipleri tarafından doğaya bırakılan atların, kedi ve köpeklerin barınma ve yiyecek sorunu hayvanseverlerin tepkisine yol açtı. Sosyal medya hesaplarından sahipsiz hayvanların ve yılkı atlarının fotoğraflarını paylaşanlar, yetkililerden çözüm bulmasını istedi.

‘ÇÖP KAMYONLARI İLE İLÇEYE TAŞINAN SAHİPSİZ HAYVANLAR ZOR DURUMDA’

Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl ilçede kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiğine dikkat çekerek, “Bölgede hayvancılık gelişkin olduğu için çok sayıda at, eşek ve çoban köpeği var. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte, yaylalarda hayvancılık yapanlar koyun, kuzu, keçilerini alıp gidiyor. Yazın işlerinde kullandıkları at, eşek ve köpekleri ise geride bırakıyorlar. Bazı köylüler de ahırlarında yer kalmadığı için bu hayvanları sokağa, doğaya bırakıyor. Diğer il ve ilçelerden de çok sayıda sahipsiz hayvan kamyonlarla getirilip Karlıova’ya bırakılıyor. Çok zor durumda olan bu hayvanlar için ciddi bir barınma ve beslenme sorunu var” dedi.

Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl, ilçedeki kış şartları nedeniyle hayvanların yiyecek bulamadığını söyledi. 

‘AÇ KALAN HAYVANLAR İLÇE MERKEZİNE İNDİ’

Ova ve dağlarda yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulamayan hayvanların ilçe merkezine indiğini belirten Bingöl, “Doğada yiyecek bulamayan hayvanlar yerleşim yerlerine geliyor. Bu at, eşek ve katırların bir kısmı yırtıcı hayvanlara yem oluyor, bir kısmı araç çarpması sonucu veya açlık ya da soğuk nedeniyle ölüyor. Geçtiğimiz yıllarda bir grup hayvansever olarak toplanıp Karlıova Belediyesi’nden hayvan barınağı ve kapalı bir alan tahsisi için alan temin etmek istedik ancak olumlu cevap alamadık” diye anlattı.

İlçedeki esnaf arkadaşlarının kedi ve köpekler konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Bingöl, “İşletmeci arkadaşımız Cemil Çelik artan yemekleri kendi aracıyla bize getiriyor. Birlikte sahipsiz kedi ve köpeklere götürüyoruz. Ancak o kadar çok sahipsiz hayvan var ki, yetişemiyoruz. İlçemizdeki resmi kurumlardan yeterli destek alamıyoruz. Karlıova’da bir hayvan barınağı bile yok. Sokak hayvanları çok zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Karlıova'da sahipsiz kalan bir at.

‘BAKANLIK GÖREVİNİ YAPMIYOR’

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, tüm ülkede yılkı atlarının barınma ve beslenme sorunu yaşadıklarını, iktidarın hayvan hakları savunucularının istediği yasal düzenlemeleri yapmamakta ısrar ettiğini belirtti. Ugan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Atlar ve tüm çiftlik hayvanları konusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlükleri yetkili. Bu hayvanların tamamı aslında sahipli hayvanlar, sahipleri hayvanları terk ediliyor, dağda başıboş kalıyorlar. İl ve ilçe müdürlükleri bu hayvanların tamamını kayıt altına almak, küpelemek ve uygun zamanda aşılarını yapmakla görevli. Maalesef müdürlükler bu görevlerini yapmıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde, Trakya Bölgesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde de maalesef durum böyle, müdürlükler zorunlu görevlerini bile yapmıyorlar. Sahipli hayvanların terk edilmesi zaten suç. Ancak kayıt altına almadıkları, kulak küpesi takmadıkları için sahiplerini bilmediklerini için hiç kimseye ceza da kesemiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı bu hayvanları muhafaza edecek yerleri bile yok. Jandarma bizi arıyor ‘Dayanışma Hakları Federasyonu lütfen bu ata sahip çıkın, şu hayvanla ilgilenin’ diyor. Kanunda bu hayvanlarla ilgili ne yapılacağı var zaten.”

 ‘YARALI SOKAK HAYVANLARINI İLÇE DEVLET HASTANESİNDE TEDAVİ ETTİK’

Sahipsiz hayvanların yaşadığı sorunlara ilişkin aradığımız Karlıova Belediye Başkanı şehir dışında olduğu gerekçesi ile açıklama yapmazken, belediye veterineri Burak Öz  “Belediyemiz imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle sahipsiz hayvanların beslenme ve barınma sorununu tam olarak çözemiyoruz. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda hayvan kaçak bir şekilde kamyonlarla ilçemize getirilip bırakılıyor. Yaralı ya da tedaviye muhtaç hayvanları tedavi etmek için ilçe devlet hastanesine kendi kimliğimizle giriş yapıp pansuman gibi tedavilerini yaptığımız da olmuştur. Barınağımız yok, sokak hayvanlarını Bingöl Belediyesi hayvan barınağına götürüyoruz. Ancak Bingöl Belediyesi’nin hayvan barınağının kapasitesi de sınırlı olduğu için mecburen aşılarını yapıp doğal ortamlarına bırakıyoruz” dedi.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde veterinerlik yapan Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı M. Fatih Tiryaki ise sahipsiz bırakılan hayvanların barınma ve beslenme sorununun yıllardır devam ettiğini ve her yıl onlarca sokak hayvanının bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Karlıova Belediyesi’ne çağrı yapan Tiryaki, sokak hayvanları için yetkililerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.