Karlıova’da sokak hayvanları: Küçük bir bütçe ve bir görevli ile bu sorun çözülür
Bingöl’ün Karlıova ilçesinde sokağa bırakılan hayvanlarla ilgili sorunlar çözülemiyor. Yetkililer "Bizi aşıyor" derken hayvanseverler küçük bir bütçe ile hayvan barınağı yapılabileceğini söylüyor.
Fırat Bulut
BİNGÖL - Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı köyünde onlarca yavru köpeğin iple bağlanarak ilçe çöplüğüne atıldığı görüntüler tepki çekti. Bu durum Karlıova’daki sokak hayvanlarının yaşadığı ilk sorun değil. Daha önce de benzer görüntülerle gündeme gelen ilçede hayvanseverler sorunun çözümü için yetkililerden yardım bekliyor. Yetkililer ise bütçe ya da iş gücü yetersizliğini öne sürerek kalıcı çözüm üretmekten kaçınıyor.
HAYVANSEVER FIRAT NADİR BİNGÖL: SAYI 200'Ü AŞIYOR
Sokak hayvanları için çalışmalar yapan Fırat Nadir Bingöl, yıllardır sokak hayvanlarının yaşadıklarını gündeme getirmek için çalıştıklarını ancak sorunların devam ettiğini söyledi. Karlıova’da 100’ün üzerinde sokak köpeği olduğunu belirten Bingöl, “Bu sayı kış aylarında yaylada bırakılan köpeklerin de dahil olması ile 200’ü aşıyor” dedi.
Sokak hayvanlarının büyük çoğunluğunun Varto ve Çat belediyeleri tarafından ilçelerine bırakıldığını iddia eden Bingöl “Gizliden getirip buraya bırakıyorlar. Bingöl’ün diğer ilçelerinden de aynı şekilde hayvanlar buraya getiriliyor. Karlıova bu anlamda toplama merkezi gibi… Bu canlar da aç kaldıkça agresifleşiyor. İlçemizde sokak hayvanları için barınak yok. Geçmiş yıllarda birçok kez belediyeye başvurduk ama sorun devam ediyor. Belediye veterineri ile sürekli iletişim halindeyiz, elinden geleni yapıyor ancak imkanlar kısıtlı. Özellikle kış aylarında çok ciddi mama sıkıntısı yaşıyoruz” diye konuştu.
SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI TİRYAKİ: BİR KİŞİNİN GÖREVLENDİRİLMESİ YETERLİ OLUR
Gönüllülerle birlikte sokak hayvanları için çalışmalar yürüten bir diğer kişi de Saadet Partisi İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki… Veterinerlik yapan Tiryaki yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek şunları söyledi: “Öncelikle belediye veya kaymakamlık tarafından tahsis edilecek bir alanda, küçük bir bütçe ile bir hayvan barınağı yapılabilir. İkincisi bu canların sağlık kontrolleri, belediyedeki, Tarım İlçe Müdürlüğü’ndeki veterinerler tarafından yapılabilir. Beslenme hususunda ise ilçede bulunan mezbahanenin atıkları dahi yeterli olacaktır. Buna okul, jandarma ve lokanta gibi yerlerin atık yemekleri de eklenebilir. Bu iş için belediye çalışanlarından bir kişinin görevlendirilmesi yeterli olacaktır.”
KAYMAKAMLIK, BELEDİYE VE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ İŞARET ETTİ
İlçedeki sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin ulaştığımız ilçe kaymakamlığı yetkilileri, barınak ve beslenme sorununa ilişkin Karlıova Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nü işaret etti. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise hayvanlara yönelik kötü muamele ve işkence gibi durumlarda suç duyurusunda bulunduklarını ve bazı yaralı hayvanları kendi imkanları ile tedavi ettiklerini söyledi.
KARLIOVA BELEDİYESİ: BARINAK ÇALIŞMAMIZ YOK
Karlıova Belediyesi yetkilileri ise belediye imkanlarının kısıtlı olduğunu belirtti. Yetkililer barınma sorununun çözümüne ilişkin herhangi bir çalışmaları olmadığını, sokak hayvanlarına mama verilmesi ve yaralı hayvanların tedavi edilmesi gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Doğal ortamda yaşayamayacak kadar yaralı veya engelli olan sokak hayvanlarının il merkezindeki hayvan barınağına ve Tatvan ilçesindeki hayvan barınaklarına götürdüklerini söyleyen yetkili şöyle devam etti: “Kısırlaştırma veya farklı çalışmalarımız yok. İmkanlarımız doğrultusunda beslenme konusunda çalışmalarımız var. Belediyemizin veterineri hasta ve yaralı hayvanların tedavisiyle ilgileniyor. Yine binek hayvanları kış aylarında imkanlar doğrultusunda hayvan pazarında besliyoruz, fakat diğer tüm sokak hayvanlarının sorunu bizi aşıyor” ifadelerini kullandı.
RESUL DEMİRALP: AÇ KALMAMASI İÇİN GÖTÜRÜYORUM
Yavru köpekleri bağlayıp çöplüğe bıraktığı iddia edilen Kargapazarı köyünden Resul Demiralp, köpekleri aç kalmaması için çöplüğe götürdüğünü öne sürdü.