YAZARLAR

Kartal’dan yükselen ses: ‘AKP’yi göndereceğiz’

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Kartal’da düzenlediği miting, yüksek katılımlı ve coşkuluydu. AKP’ye tepki büyüktü. Mitingde HDP kitlesi ağırlıktaydı. TİP de kitlesel olarak mitinge katıldı ancak genel başkanı Erkan Baş konuşma yapmadı.                                                                

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın İstanbul Kartal’da düzenlediği mitinge katılım yüksek düzeydeydi. Miting alanı dolduğundan kalabalık bir kitle de alanın dışına taşmıştı. Coşkulu bir kalabalık vardı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) oluşuyor.

Mitingde HDP kitlesi ağırlıktaydı. Kürsüde hem Türkçe, hem Kürtçe konuşma ve anonslar yapıldı. Edirne’de hapishanede bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın isminin anons edilmesiyle birlikte alandan büyük bir alkış ve tezahürat yükseldi.

Demirtaş’ın “Demirkapılar bize engel olamaz” mesajıyla birlikte banttan söylediği “Emekçiyiz Biz” şarkısı coşkuyu daha da artırdı. Meydan, şarkıya eşlik etti. Daha sonra ittifak bileşenlerinin sözcüleri kürsüye çıkarak konuşma yaptı.

TİP korteji, miting alanında yerini almasına rağmen partinin genel başkanı Erkan Baş, kürsüden bir konuşma yapmadı. Basında, TİP’in Meclis’te grup kurmaya yetecek 20 milletvekilinin seçilmesi için garantili yerlerden aday talebi olduğu iddia edildi. Yine aynı haberde HDP’nin bu talebe sıcak bakmadığı belirtildi.

TİP ise, “böyle bir pazarlık yok” şeklinde açıklama yaptı. Ancak HDP yetkililerinin böyle bir haberi yalanlamaması üzerine TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın da kürsüde konuşma yapmak istemediği yönünde iddialar ifade edildi.

'ERDOĞAN İSTİFA' SLOGANLARI

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ilk konuşmayı TÖP dönem sözcüsü Juliana Gözen yaptı. Gözen, “Bizden korksunlar, bu iktidarı göndereceğiz” deyince alandan “direne direne kazanacağız” sloganları geldi.

AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik her eleştiri, kitleden büyük bir destek aldı. Konuşmada, Selahattin Demirtaş’ın adı geçtiği zaman da alandan “Selo Başkan” sloganları yükseldi.

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk de, etkili bir konuşma yaparak kitleyi coşturdu. Öztürk, “Seni yeneceğiz, seni göndereceğiz AKP” deyince miting meydanı “Erdoğan istifa” sloganları ile çınladı.

Hakan Öztürk, halkın sağlık sorununu çözebilmek için büyük kamu yatırımları yapacaklarını, yandaş hastanelerinin halka randevu vermemesi halinde de bu hastaneleri kamulaştıracaklarını söyledi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de, ülkede dipten gelen bir dalga olduğunu belirterek “Erdoğan’ın grev yasağını delen işçiler var, kazandılar, EYT’liler mücadele etti, onlar da kazandılar” diye konuştu.

Kürsüye daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan çıktı. Kitle, Buldan’ı yoğun bir alkışla karşıladı. Pervin Buldan, “Türkiye, önümüzdeki seçimlerde demokrasi ile faşizm arasında bir tercih yapacaktır. AKP-MHP iktidarının fişini çekeceğimiz bir seçim olacaktır” dedi.

Buldan, Cumhur İttifakı gittiğinde savaş politikalarına son verileceğini, kadınlarla ilgili İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe gireceğini söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Bu seçim, kendi cumhurbaşkanımızı belirleyen bir seçim olacaktır. Kazanacağız ve başaracağız” diye konuşmasını tamamladı.

'FAŞİZMİ BİRLİKTE DURDURACAĞIZ'

Pervin Buldan’da sonra kürsüye HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Mithat Sancar çıktı. Kitleyi Kürtçe selamlayan Sancar, “Öncelikle İstanbul’la ilgili konuşmak istiyorum. İstanbul’da faşizme karşı birlikte duracağız. İstanbul’u emeğin, demokrasinin, özgürlüğün ve barışın şehri yapacağız. Bu düzeni değiştireceğiz, AKP’yi göndereceğiz. Savaş oyunlarını bozacağız” diye konuştu.

Son konuşmayı da SMF dönem sözcüsü Barış Kayaoğlu yaptı. Kayaoğlu da, “Bu iktidar yüzde 10’luk zengin bir kesimi korumak istiyor. Buna karşıyız. HDP’nin Hazine yardımına bloke koydular. Bu faşist ablukaya set çekmeliyiz” dedi.

Miting sonrasında ittifak bileşenlerinin başkan ve sözcüleri, yerel kıyafetli kadınlar, hep birlikte kürsüde halay çekti. Alandaki çoğu vatandaş da bu halaya halayla eşlik etti.

Miting sırasında görüştüğümüz HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya niyetli olduğunu, ittifak bileşenlerinin de görüşünü alarak bu adayı iki hafta içinde açıklayabileceklerini söyledi. Oluç, kendi adaylarını çıkarmakla birlikte Millet İttifakı ile de diyaloga açık olduklarını belirtti. 


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.