Kaş Caz Festivali: Yelkenliler arasında caz büyüsü
‘Uyuyan dev uyandırma’ efsanesiyle başlayan Kaş Caz Festivali, caz müziğin usta müzisyenlerini 5'incikez dinleyicilerle buluşturdu.
ANTALYA - Efsaneye göre, Kaş ile Meis’te biri kadın biri erkek iki dev yaşar. Denizin çekilmesiyle ayrı düşen iki sevgili, suya yeniden temas ettiklerinde uyanıp birbirlerine kavuşacaklar. Asırlardır uyuyan devin uyanıp Meis’teki sevgilisine şarkılarla aşkını anlatacağı efsanesiyle doğan Kaş Caz Festivali, 5'inci kez ziyaretçileri ağırladı.
İYİ MÜZİK, İYİ HİSSET
Meis Adası’nın kıyısındaki Kaş Marina’da yelkenliler arasında düzenlenen festival, bu yıl 25-26-27 Ağustos’ta seyircisiyle buluştu. İlki 2019’da düzenlenen Kaş Caz Festivali, ‘İyi müzik iyi hisset’ mottosuyla müzikseverleri Kaş Marina’da buluşturdu. Festival boyunca Birsen Tezer, Burhan Öçal, Elif Çağlar, Ece Dağıstan, Jamal Aliyev, Korhan Futacı, Ediz Hafızoğlu, Enver Muhamedi, Berkan Tilavel, Volkan İncüvez, Cenk Erdoğan, Okan Kaya gibi sanatçılar caz performansları sergiledi.
KAŞ’TA DOĞU VE BATI TINILARI
Festivalin ilk gününde DJ Barthez özel setiyle sahne aldı. Ardından kontrbasta Enver Muhamedi, piyanoda Kağan Bıyıkoğlu ve davulda Ekin Cengizkan’dan oluşan ‘Enver Muhamedi Trio’ doğu ve batı tınılarını birleştiren parçalarıyla dinleyicilere seslendi.
İlk gecede ayrıca Burhan Öcal sahneye çıktı. Perküsyonda Burhan Öcal, trompette Şenova Ülker, piyanoda Uraz Kıvaner, bas gitarda Ozan Musluoğlu, kanunda Savaş Özkök, viyolada Can Olgun, çelloda Murat Süngü ve Sedef Erçetin ile caz coşkusunu festival sahnesine taşıdı.
Caz müziğinin ünlü isimlerinden Elif Çağlar da açılış gecesinde performans sergiledi. Sahnede Elif Çağlar’a, Can Çankaya, Eylem Pelit ve Ediz Hafızoğlu eşlik etti.
‘HERKES İÇİN MÜZİK’ MOTTOSU
Kaş Caz Festivali’nin ikinci gününde program, yine DJ Barthez ile başlayıp ‘Social Inclusion Band (SIB) ile devam etti. ‘Herkes için müzik’ mottosuyla bir sosyal girişim olarak 2009 yılında kurulan SIB, sahnelerde engellilerin de sanatçı kimlikleri ile aktif rol almasına öncülük etti. SIB, yeni müzik yaklaşımı ve genç ekibiyle sahne aldı.
ANADOLU BESTELERİNE YENİ SOLUK
Programın ikinci gecesinde Korhan Futacı, gün batımından sonra müzikseverlerle buluştu. Alternatif rock ve cazı sentezleyen Futacı’nın saksafonuyla protest melodilere hayat verdiği sahnede, Senem Demircioğlu da vokaliyle yer aldı. Konserde, Barış Doğukan Yazıcı trompetiyle, Serhan Erkol ve Engin Recepoğulları saksafonuyla, Adem Gülşen tuşlu çalgılarıyla, Cem Tuncer gitarıyla ve Alper Yılmaz da bas gitarıyla sahnedeydi.
İkinci gece finalinde Jamal Aliyev’in çello çalarak eşlik ettiği Ece Dağıstan, piyanosuyla Anadolu bestelerini sahneye taşıdı. Klasik ve cazı birleştiren tarzıyla, Zülfü Livaneli şarkılarını yorumlayan müzisyen, şarkıları Kaş Marina’da yelkenlilerin arasında seslendirdi.
İSTANBUL KEMENÇESİ BÜYÜSÜ
Festivalin final gecesinde sahne alan Volkan İncüvez de doğaçlamalardan elektroniklere ve modern aranjmanlara doğru giden türler arası bir yolculuk yaptı. Kaş Marina’da son gece İstanbul kemençesiyle Derya Türkan sahnedeydi. Perdesiz gitarda Cenk Erdoğan, kontrbasta Kağan Yıldız ve perküsyonda Arto Tunçboyacıyan’ın Derya Türkan’a eşlik ettiği Anahtar grubu dinleyicilerle buluştu. Ara Dinkjian'ın bestelediği, Sezen Aksu’nun söylediği 'Hoşgeldin' şarkısında sergiledikleri performansla alkış aldı.
KAPANIŞ KONSERİNDE BİRSEN TEZER
Festivalin kapanışını Birsen Tezer yaptı. Son gece konser veren Tezer’e bas gitarda Gürol Ağırbaş, akustik gitar ve vokalde Tunç Öndemir, elektrogitarda Emre Tankal ve bateri davulda Derin Bayhan katıldı.
Sahnede ‘Çal Kapımı’dan ‘Delikanlı’ya, ‘Çığlık Çığlığa’dan ‘Balıkesir’e sevilen şarkılarını seslendiriren Tezer, sanat müziğinin nostaljik şarkılarından ‘Aşk Bu Değil’i kanun çalarak söyledi.