Kaş Marina için bir garip oylama: CHP'liler itiraz etti, CHP'liler onay verdi
Kaş Belediyesi’nde CHP’li Meclis üyelerinin karşı çıktığı Kaş Marina’da ek yapılaşma içeren Bakanlık projesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan CHP’li üyelerin desteğiyle geçti.
ANTALYA - Kaş Marina’nın genişletilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan imar planı değişikliğiyle, Kaş’taki CHP’li Meclis üyelerinin ret oyu verdiği proje, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçti. CHP’li Büyükşehir Meclis üyelerinin de ‘olur’ verdiği proje, gündeme alınırsa 7 Ağustos’taki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir kez daha görüşülecek. Kaş Marina imar değişikliğinin, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan geçmesi tartışma yarattı. Belediye yetkilileri, verilen onayın siyasi değil teknik bir karar olduğunu belirtirken, gözler projenin görüşüleceği Büyükşehir Meclisi’ne çevrildi.
PLANA NEDEN ONAY VERİLDİ?
Kaş Belediye Meclisi’nde iki defa reddedilen Kaş Yat Limanı imar planı değişikliği, daha sonra tavır değiştiren MHP’li Meclis üyelerinin desteğiyle kabul edilmişti. Marinanın konaklama kapasitesinin iki katına çıkartılıp, tesise kafe ve restoran ünitelerinin eklenmesini öngören proje, bazı sivil toplum örgütleri, bölge sakinleri ve çevre aktivistleri cephesinde tepkiyle karşılandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak plana itiraz edeceklerini açıklayan Kaş Çevre ve Kültür Derneği, ‘Kaş Yat Limanı’na otel, ticari alan ve SPA projesine hayır’ adı altında bir de imza kampanyası başlattı. “Kaş’taki CHP’li üyelerin yat limanında yapılaşma yükünü artıracağı için karşı durduğu plana Büyükşehir Belediyesi’ndeki CHP’li üyeler neden onay verdi?” sorusu kamuoyunda geniş yankı bulurken, Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir imar dosyasıyla daha tartışmaların odağına oturdu.
ARAS: BİZ TEKNİK AÇIDAN ‘UYGUN’ DEDİK
Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li Mithat Aras, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen projeyle ilgili verdikleri kararın gerekçesini şu sözlerle anlattı: "Bakanlık bize bu konuda görüş soruyor. Yani bizim verdiğimiz karar sadece Kaş Marina’nın genişletilmesi projesinin plana uygunluğuyla ilgili bir görüş niteliğinde. Biz komisyonda projeye onay vererek, bu projenin teknik olarak doğru olduğunu, bir sıkıntısı olmadığını söyledik. İlçe meclislerinde bu tür konulara siyasi açıdan bakılıyor ama biz hukukun izin verdiği kurallar çerçevesinde teknik bir değerlendirme yapmak durumundayız, görevimiz bu. İhtisas komisyonları olarak biz meseleleri teknik boyutuyla ele alıyoruz ancak konunun siyasi boyutunu Meclis takdir eder.”
‘NİHAİ SONUCU GRUP KARARI BELİRLER’
Projenin ilçe belediyesinden gelen ilk halini kurala uygun hazırlanmadığı için reddettiklerini belirten Aras, revizyondan sonra planın eksiklerinin giderildiğini, bu yeni haline onay verdiklerini söyledi: “Başkanın takdirinde konu Meclis gündemine gelirse ve siyasi olarak farklı bir yol izlenirse biz de o karara uygun hareket ederiz. Projenin Meclis'e ilk gelen halinde sorun vardı. Yüzde 10 emsalle ek yapılaşma öngörülüyordu ve bu, kanunen izin verilecek yapılaşma sınırları içinde değildi. O yüzden ret vermiştik. Ancak planın revize edilmiş halinde gerekli düzenlemeler yapılmış, yapılaşma yasal sınıra çekilmiş. Şu anki projede teknik olarak bir sorun yok. Bakanlık’tan talep edilen görüşe bu bakış açısıyla ‘uygun’ diye yanıt verdik. Ama bu, nihai bir karar değildir. Siyaset reddederse biz de reddederiz. Bunu grup kararı belirler.”