Kaş’ta ormana tesis ihalesi iptal edildi: Yönetmeliğe dava açılacak

Kaş’ta Pınarbaşı orman parkı ihalesi ‘evrakların eksik olması’ gerekçe gösterilerek iptal edildi. Çevre gönüllüleri, Kaş’ta planlanan 20’ye yakın orman ihalesine engel olmak için dava açacak.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’nın Kaş ilçesinde bugün yapılması planlanan Pınarbaşı konaklamalı orman parkı ihalesi iptal edildi. İhaleden önce 11 köy, çevre dernekleri ve siyasilerin katılımıyla eylem yapan bölge halkı, bugün de ellerinde pankartlarla ihalenin yapılacağı Orman İlçe Müdürlüğü misafirhanesinin önünde barikat kurdu. Protesto için toplanan kalabalığın tepkisinin ardından Orman İlçe Müdürlüğü, evraklarda eksiklikler tespit ettiğini belirterek, ihaleyi iptal ettiğini duyurdu. 

KAŞ’TA 20’YE YAKIN İHALENİN İPTALİ İSTENECEK

Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, amaçlarının sadece Pınarbaşı’nda planlanan ihalenin değil bütünüyle orman parkı ihalelerinin önüne geçmek olduğunu belirterek, orman parkları yönetmeliğinin iptali için dava açacaklarını söyledi. Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Doğa Derneği, çevre köylerde yaşayanlar ve çevre gönüllüleri tarafından açılacak davada, Pınarbaşı ile birlikte Kaş’ta planlanan 20’ye yakın ihalenin iptali istenecek.

20 DÖNÜMLÜK ALANA TESİS YAPILACAKTI

Pınarbaşı konaklamalı orman parkı ihalesi ile 20 dönümlük bir orman sahasının içine, 80 metrekarelik 30 çadır alanı, 20 karavan alanı, restoran, satış alanı, ibadethane ve tuvaletiyle 150 kişi kapasiteli bir turistik tesis inşa edilmesi planlanıyordu. Bölge sakinleri, ihaleye tepki eylemlerinde, orman içinde böyle bir tesisin ortaya çıkaracağı yangın ve can güvenliliği riskine dikkat çekti.

'KOL KOLA GİREREK KAPIYI TUTTULAR'

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, ihalenin iptalinden sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün Konaklamalı Orman Parkı ihalesi Pınarbaşı'nda yapılacak olan Orman Parkı ihalesi için Orman İlçe Müdürlüğü'nde bir araya geldik. Saat 9.30'dan itibaren bölgede yaşayanlar Orman İlçe Müdürlüğü misafirhanesi önünde ihalenin yapılacağı alanda toplandılar. Arkasından kol kola girerek kapıyı tuttular. İhale saati olan 11.00'den 12.00'ye kadar kimseyi içeri almadılar. Fakat ihaleye girecek olan firmaların temsilcilerinin sabahın erken saatlerinde Orman İlçe Müdürlüğü'ne giriş yaptığını daha sonra öğrendik. Yaklaşık saat sonra Orman İlçe Müdürlüğü evraklarda tespit ettiği eksikliklerden dolayı Pınarbaşı konaklamalı orman parkı ihalesini iptal ettiğini duyurdu.”

GEÇİCİ BİR ZAFER: HEDEF YÖNETMELİĞİN İPTALİ

İhalenin iptali ile yaşadıkları mutluluğun ‘geçici bir çevre zaferi’ olduğuna vurgu yapan Akoy, “Şimdi bundan sonraki adımlarda tabii yönetmeliğin iptali için uğraşacağız. Halkımızın yerlerinden kalkıp protesto için gelmesi, kapıyı tutması, ihaleye gelenlere girmeyin demesi, bu cesareti göstermesi çok önemli. Bunun yanında yönetmeliğin iptali de çok önemli. Çünkü bu ihalenin hemen arkasından Kaş’ı bekleyen 18-19 ihalenin daha olacağı bilgisi elimizde mevcut. Bu sebeple yakında Doğa Derneği ile beraber yönetmeliğe karşı dava açacağız. Doğal Hayat Koruma Vakfı da bizden ayrı ya da bizle beraber yönetmeliği dava edecek” dedi.

‘ORMANA TESİS, FELAKETLERE DAVETİYE’

Asıl önemli olanın bu yönetmenin iptaline odaklanmak olduğunu vurgulayan Akoy, “Mücadele edeceğiz ki Türkiye'nin ormanları aynı maden ruhsatları dağıtılması gibi orman parkları dağıtılarak tahrip edilmesin, orman varlıklarımız zarar görmesin. Akdeniz bölgesi, özellikle Antalya bin metrelere kadar çam ormanıdır. Muğla Valiliği ve Antalya Valiliği’nin 31 Ekim'e kadar halkın ormanlara girmemesine dair yasağı var. Küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıklar her sene artarken, her yıl çok büyük yangın felaketleri yaşıyoruz. İki sene önce Antalya ve Muğla’da, bu yıl İzmir'de. Bu sebeple orman alanları içindeki insan varlığını azaltacak şekilde, insan faaliyetini azaltacak şekilde hareket etmeliyiz ve yönetmeliklerimiz de bu yasaklarla uyumlu olmalı” diye konuştu.