Kastamonu ve Sinop'taki selde ölü sayısı 17'ye yükseldi, 1 kişi kayıp

Kastamonu’daki selde ölü sayısı 15'e çıktı. Sinop'ta 2 kişi vefat etti, Bartın'da kayıp bir kişi aranıyor. CHP’li Baltacı: Müdahale edecek araç ve insan sayısı fazla ama koordinasyon sıfır" dedi.

CHP'li Hasan Baltacı, "Burada kurtarma faaliyetleri olanca hızıyla devam ediyor ama kaos var" dedi.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kastamonu’da dün sabah saatlerinde başlayan sağanak yağışın ardından sel baskınları yaşandı, birçok işyeri ve evi su bastı. Batı Karadeniz’de yaşanan sele ilişkin açıklama yapan Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 15, Sinop’ta 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir" açıklaması yaptı. 

Afetin yaşandığı bölgede dünden bu yana yürütülen çalışmaları yerinden takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, son gelişmeleri aktardı. Kastamonu-Bozkurt arasındaki ana yolun trafiğe açıldığını, birçok kurtarma ekibinin bölgeye ulaştığını belirten Baltacı, “Herkes burada ama koordinasyon yok” dedi.

‘KAOS VAR’

Kastamonu’nun birçok ilçesini etkisi altına alan sel nedeniyle çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Bölgede kaos olduğunu ifade eden CHP milletvekili Baltacı, Bozkurt ilçesindeki son duruma ilişkin, “Burada kurtarma faaliyetleri olanca hızıyla devam ediyor ama kaos var. Organize olmuş bir durum söz konusu değil. Sel dere yatağında devam ediyor ve girilemeyen bölgeler var. Birçok bölgeye hala girilememiş. Havada bir tane helikopter var. Karadaki arkadaşlar da çalışmaya devam ediyor. İki tane ölü olduğu açıklandı, inşallah sayı artmaz” dedi.

İnsanların mağdur durumda olduğunu belirten Bozkurt, “Herkes feryat ediyor. Ekmek yok, su yok, elektrik yok. Müdahale çok gecikti. Dün öğlen 12.30’da oldu bu olay. Şu anda müdahale edecek araç ve insan sayısı fazla ama koordinasyon sıfır. Kriz masası kurmuşlar ama buradaki çalışmanın koordine edilmesi gerekiyor. Akşam için özellikle jeneratöre ihtiyaç var. Ekmek su gibi temel gıda maddelerine ihtiyaç var” diye konuştu.

‘ŞEHRİN İÇERİSİNE GİRMEK ÇOK ZOR’

Kastamonu- Bozkurt arasındaki ana yolun açıldığını, kentin çevresindeki bağlantı yollarının ise halen açılamadığını belirten Baltacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kastamonu Bozkurt arasındaki ana yol açıldı. Birçok kurtarma ekibi de geldi ama şimdi de trafik var ve şehir içerisine girmek çok zor. Trafiği de koordine edemediler. Şehrin öbür tarafındaki yollar ve alternatif yollar henüz açılmış değil. Bir organizasyonluk var. Herkes burada ama koordinasyon yok. İnsanlar evlerinde mahsur kalmış durumda. Gece bazıları cep telefonlarının fenerleriyle haber vermeye çalıştılar. Bazıları bağırarak, bayrak sallayarak yardım istedi. Dolaştığımız yerlerde bulabildiğimiz insanlar oldu. Şarjları bitmediyse haber verenler oldu. Ama bu işleri koordine edecek bir merkez yok. “

‘HES PATLADI MI PATLAMADI MI TESPİT EDEMİYORUZ’

Meteorolojinin günlerdir yaptığı uyarılara rağmen bölgede önlem alınamadığını belirten CHP’li Bozkurt, “Ne günlerdir yapılan uyarılara rağmen önlem alınmış ne de erken uyarı sistemi kurulmuş. Vatandaşlarla konuşuyorum, kesin net bir bilgi değil ama çoğu ‘Bozkurt’un üzerindeki HES’in (Hidroelekrik santralleri) patladığı haberini aldık. Alır almaz hepimiz bulunduğumuz yerden üst katlara çıktık’ diyorlar. HES patladı mı patlamadı mı onu net tespit edemiyoruz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, "Burada HES ile ilgili problem yok. 'HES Berke Santrali'nin regülatör kapakları taşkın esnasında açılıyor ve sel bundan patladı' diyorlar. Böyle bir durum söz konusu değil" ifadelerini hatırlatmamız üzerine CHP’li Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü:

“O patlamanın olmadığını söylüyor ama ben HES’in nereye yapıldığını çok iyi bilen bir insanım. Daha önce HES faaliyete geçmeden önce yaptıkları borular yine bir selde çatlamıştı, heyelanda yok olmuştu. Şimdilik netleştiremedik.”