Katalan lider Puigdemont, 7 yıl sonra Barselona'ya döndü

Katalan parlamentosu önünde konuşan Carles Puigdemont, "Tutuklama kararının bizi ve sizi caydıracağını düşündüler ama yanıldılar" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Katalonya bölgesinde 2017 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumundan bu yana sürgünde olan Carles Puigdemont, Barselona'ya döndü. Puigdemont, hakkında 'kamu fonlarını kötüye kullanma' suçundan İspanya'da arama ve tutuklama kararı devam etmesine rağmen ülkesine 7 yıl sonra dönmüş oldu.

Katalan parlamentosunun önünde toplanan destekçilerine seslenen Puigdemont, "Tutuklama kararının bizi ve sizi caydıracağını düşündüler ama yanıldılar" dedi. İspanyol yetkililerin Katalan siyasetçilere baskı uyguladığını söyleyen Puigdemont, "Son 7 yıldır Katalan halkının sesini duyurmak istediğimiz için zulüm görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından alandan ayrılan Puigdemont'un tutuklanması için geniş çaplı bir operasyon başlatıldı.

JUNTS'DAN VEKİL SEÇİLMİŞTİ

İspanya'da Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakan Pedro Sanchez'in Katalan siyasiler iç çıkardığı af, 30 Mayıs'ta İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Yürülüğe giren af uygulamasından, 'kamu fonlarını kötüye kullanma' suçlaması yöneltilen siyasilerin yararlanması engellenmişti. Bu sebeple, İspanya'da 'kamu fonlarını kötüye kullanma' ile suçlanan Puigdemont hakkında tutuklama kararı bulunuyordu.

Ekim 2017'de Belçika'ya kaçmak zorunda kalan Puigdemont, Katalonya'da 12 Mayıs'ta yapılan yerel parlamento seçimlerinde lideri olduğu Katalonya İçin Birlik (Junts) partisinden milletvekili seçilse de İspanya'ya giremiyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)