Katar'da ateşkes görüşmeleri başladı: Hamas heyeti katılmadı
ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğu ile Doha’da müzakere turları yeniden başladı. Görüşmelere, Hamas heyeti katılmıyor.
DUVAR - Gazze'de ateşkes için Katar-Mısır-ABD arabuluculuğundaki yeni müzakere süreci Doha'da başladı. Reuters'ın aktardığına göre İsrail heyeti, Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Shin Bet Başkanı Ronen Bar ve kıdemli askeri General Nitzan Alon'dan oluşuyor. İsrailli yetkililerin katıldığı görüşmelerde, Hamas heyeti yer almadı.
İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın, arabulucu ülkelerin yetkilileriyle 'kapalı kapılar ardında' bir araya geldiği belirtildi. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gün içinde Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinde Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile istişareler yapmak üzere görüşeceği bildirildi.
HAMAS NEDEN KATILMIYOR?
Dün Hamas'tan yapılan açıklamada, Doha'da yapılması öngörülen görüşmeye heyetinin katılmayacağı duyuruldu. Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ile ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarına dayanan ve 2 Temmuz'da sunulan teklife bağlıyız ve bunu uygulamak için bir mekanizma belirlemeye hazırız" dedi.
Reuters'a konuşan Hamas yetkilisi, "Yeni bir müzakereye gitmek, işgal gücünün yeni koşullar dayatmasına ve müzakereleri daha fazla katliam yapmak için kullanmasına olanak tanıyor" ifadelerini kullandı.
BIDEN'IN ATEŞKES AÇIKLAMASI
ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan arabulucular, 8 Ağustos'ta yayımladıkları ortak açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta İsrail'in önerisi olduğunun altını çizdiği 3 aşamalı ateşkes planını açıklamıştı. Plan, kısaca kalıcı ateşkesi, İsrail'in Gazze'nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze'nin yeniden imarını içeriyordu. Ancak Netanyahu daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü. Bu şartlar, "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalmasını" öngörüyordu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)