'Katledilen binlerce kadın için kendinizi suçlu hissediyor musunuz?'

DEM Parti'li Gülderen Varli, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'a, "Bakanlık olarak katledilen, koruyamadığınız ve tedbir alamadığınız binlerce kadın için kendinizi de suçlu hissediyor musunuz?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Kadın cinayetlerinde etkin yürütülmeyen yasalara ilişkin harekete geçmemenizin gerekçesi nedir? Bakanlık olarak her gün katledilen kadınların haberlerini okurken koruyamadığınız ve tedbir alamadığınız binlerce kadın için kendinizi de suçlu hissediyor musunuz?" diye sordu.

Gülderen Varli, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Kadın kazanımlarının hedef haline geldiği ve erkek şiddetinin cezasızlık politikalarıyla görmezden gelindiği Türkiye’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2023 yılı raporuna göre; 2023 yılında en az 315 kadın cinayeti yaşanırken, 248 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. 2024 yılının ilk 4 ayında en az 124 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 72 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Ayrıca basında yer alan iddiaya göre geçtiğimiz hafta en az 4 kadın şikayetçi oldukları ve hakkında koruma kararı aldıkları erkekler tarafından katledilmiştir.

Seçim bölgem Van ve çevre illerinde son 4 ayda en az 14 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.  Geçen nisan ayında Van’ın Edremit ilçesine bağlı Yeni TOKİ’de yaşayan Ş.B ve Çaldıran ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde 20 yaşındaki M.B.’nin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği basına da yansımıştır. Kadın haklarını önceleyen yasalar etkin yürütülmediği gibi uygulanan cezasızlık politikaları, mahkemelerde uygulanan iyi hal ve haksız tahrik indirimleri kadın cinayetlerinin ve şüpheli kadın ölümlerinin artmasına sebebiyet vermektedir.  Cezasızlık politikasından güç alan faillere mahkemelerce ödül gibi cezalar verilmektedir.”

'22 YILDIR KADIN ŞİDDETİNE İLİŞKİN SOMUT OLARAK NE YAPTINIZ?'

Van Milletvekili Gülderen Varli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti.

"Kadın cinayetlerinde etkin yürütülmeyen yasalara ilişkin harekete geçmemenizin gerekçesi nedir? Bakanlık olarak her gün katledilen kadınların haberlerini okurken koruyamadığınız ve tedbir alamadığınız binlerce kadın için kendinizi de suçlu hissediyor musunuz?

Katıldığınız bir programda ‘Kadına yönelik şiddetle ilgili bu yıl kapsamlı bir araştırma yapıyoruz’ demişsiniz. Bakanlığınızın sayfasında da her cümlenin sonunda ‘planlıyoruz, hedefliyoruz, tasarlıyoruz’ yazılmaktadır. 22 yıldır iktidarda olan bir parti olarak kadın şiddetine ilişkin somut olarak ne yaptınız? Her gün en az 3 kadın cinayeti yaşanırken bakanlık olarak neyi planlayıp tasarlamaktasınız?

Bakanlığınız ‘Biz kadına yönelik şiddet konusunda her geçen gün politikalarımızı yeniliyor ve geliştiriyoruz’ derken mahkemelerde uygulanan iyi hal, haksız tahrik indirimleri ve cezasızlık politikalarını ortadan kaldıracak yenilemeler mi geliştirilen bu politikalarınız?  Yenileme ve geliştirme derken kadını sadece aile kavramı içinde var etme politikası mı bunlar?

Kadın cinayetlerine ilişkin bakanlığınız tüm davalara müdahil oluyorsa uygulanan cezasızlık politikalarına müdahale etmemenizin gerekçeleri nelerdir?

Koruma talebi olmasına rağmen kadınlar öldürülüyorsa kadınların kendilerini korumaları için öz savunma eğitimlerine ilişkin bir çalışmanız var mı?

Koruma kararına rağmen kadınlar yaşamdan koparılıyorsa şiddet uygulayan fail kadar koruyamayan kurumlar da ceza alıyor mu? Bu kurumların ceza alması için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır?

Bakanlığınızın görev süresi boyunca şiddetin her türlüsüne uğrayan kaç kadına psikososyal destek sağlandı?

Son 5 yılda bakanlığınız tarafından kaç kadına istihdam sağlandı? Kadınların istihdam edildiği bölümlerin dağılımı nasıldır?"