Katledilen Pınar Bayrak davası: Hakimden kadın cinayetleri göndermesi
Mersin'de öldürülen Pınar Bayrak davasının ikinci duruşmasında sanık avukatı, "Türkiye'de aile meclisi ile öldürülen kadın mı var?" diye sorunca hakim "var" diye yanıtladı.
MERSİN - Mersin'de 3 Ağustos’ta dini nikahlı eşi tarafından katledilen Pınar Bayrak davasının ikinci duruşması, Mersin 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Aile, davaya ilişkin bir “delil” çantası ve “Pınar için adalet” yazılı pankartlarla duruşmaya katıldı. “Kadına karşı kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklu yargılanan Ziya Ecer de duruşmada hazır bulundu. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları da duruşmaya katıldı.
ECER ‘HASTANEDEYİM’ DEMİŞTİ ÇİLİNGİR ‘KAPIDA GÖRDÜM’ DEDİ
Duruşma tanıkların dinlenmesi ile başladı. Duruşmada ilk olarak dinlenen ve olay günü kapıyı açan çilingir E.H.A., Ziya Ecer’in ortağı N.B. kapıyı açmak için kendisini aradığını bu nedenle orada bulunduğunu dile getirdi. Kapıyı açmasına rağmen “hiçbir şey görmedim. hatırlamıyorum diyen” E.H.A., Ziya Ecer’in ise kapı açıldığı esnada olay yerinde bulunduğunu ve onun kapısını açtığını söyledi. Ziya Ecer, daha önceki savunmasında çilingir geldiği esnada hastanede olduğunu dile getirmişti.
BAYRAK’IN OĞLU DİNLENDİ
Dinlenen bir diğer tanık Ö.H.D. de olay saatinden önce daireden vurma, kırma ve bağırış çağırış seslerinin geldiğini dile getirdi.
Duruşmada dinlenen sanıklardan biri de Bayrak’ın 8 yaşındaki oğlu R.E. oldu. Sosyal Hizmet Uzmanı eşliğinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile konuşan R.E., halası ve kardeşleri ile yaşadığını, babasının cezaevinde olduğunu annesinin ise öldüğünü söyledi. R.E. konuşurken, salonda bulunan aileler ve avukatlar gözyaşlarını tutamazken, mahkeme hakimi çocuğun ruh sağlığını korumak adına bağlantıyı sonlandırdı.
HTS’DE SANIKLA ARAMA KAYITLARI ÇIKTI
Davada tutuksuz olarak “delil karartmaktan” yargılanan sanık R.B., bir önceki duruşmada Ecer’in ablası ile bağlarının sadece çalışma hukuku içinde gerçekleştiğini söylemişti. Ancak dosyaya yeni eklenen HTS kayıtlarında, R.B. ve sanık Ziya Ecer’in şubat ayından temmuz ayına değin pek çok telefon görüşmesi yaptığı görüldü. Bir önceki duruşmada hakkındaki adli kontrol şartı kaldırılan R.B. duruşmaya katılmadığı için söz konusu görüşmeler kendisine sorulamazken, sanık Ecer, R.B. ile konuştuğunu, kimi zamanlar da oturup kalktığını dile getirdi.
‘ÇİLİNGİRİN HİÇBİR ŞEY GÖRMEMESİ OLAĞAN AKIŞA AYKIRI’
Dosyada daha sonra savunmalara geçildi. Pınar Bayrak’ın babası, Süleyman Bayrak, kızının bir aile meclisi kararı ile öldürüldüğü iddiasını yinelendi. Duruşmada konuşan avukatlardan Nalan Ateş Altuntaş, A.E.’nin Bayrak öldürüldükten sonra aileye teslim ettiği kırık telefonun tamir edildiğini dile getirerek dosyaya delil olarak sundu. Bunun yanı sıra, Ecer ailesinin Bayrak ailesini tehdit ettiği video kayıtları ve fotoğraflar da mahkemeye delil olarak sunuldu. Müşteki avukatları, HTS kayıtlarında numaradan kaynaklanan bir hata olduğunu dile getirirken, HTS kayıtlarının yeniden incelenmesini talep etti. Altuntaş, “Çilingire ne söylenmişse gözleri dolu bir şekilde ‘ben hiçbir şey bilmiyorum’ dedi ve gitti. Tanık ifadelerinin bu nedenle yönlendirildiğini düşünüyoruz. Bu durumda bu beyanları kabul etmemiz mümkün değildir. Çilingir kapıyı açan ilk kişi. Hiçbir şey görmemesi hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi.
PSİKOLOJİK İLAÇ KULLANIYOR SAVUNMASI
Savunma yapan Ziya Ecer’in avukatı, bu duruşmada da dini nikahın “bağlayıcılığına” dikkat çekerek şunları söyledi: “Ortada bir evlilik var. Pınar, 2016’dan 2023 yılına kadar psikolojik ilaçlar kullandı. Bu ilaçların yan etkisinde ruhsal bozukluklar ve intihar düşüncesi var. Bu evlilikte bir sorun var. Ama bu tarafın üç kusuru varsa diğer tarafın da 5 kusuru var. Bu ilaçları kullanan birisi nasıl bir haleti ruhiye içerisindedir?”
Sanık avukatının en dikkat çeken savunması ise “Karşı taraf Pınar ‘aile meclisi kararıyla öldürüldü’ diyor. Türkiye’de böyle bir şey mi var? Kurtlar Vadisi’nde mi yaşıyoruz” dedi. Mahkeme hakimi bunun üzerine, “Türkiye’de aile meclisiyle veya ailelerin anlaşmasıyla öldürülen pek çok kadın var” şeklinde konuştu.
DURUŞMA ERTELENDİ
Duruşmaya yapılan konuşmaların ardından kısa bir ara verildi. Aranın ardından açıklanan ara karada, HTS kayıtlarının yeniden incelenmesine karar verilirken, tutuklu sanık Ziya Ecer’in tutukluluk halinin devamına, “delil karartma” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan sanıklar N.B., Ö.B. A.E. hakkındaki adli kontrol şartının devamına, hakkında adli kontrol tedbiri kaldırılan R.B. hakkında yeniden adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi. Duruşma, 11 Nisan 13.30’a ertelendi.