Kavacık köylüleri: Doğmamış çocuklarımızın kanser olmasını istemiyoruz

Edirne’deki Kavacık Köyü’nde yapılması planlanan karma OSB’ye karşı köy halkının başlattığı hukuk mücadelesi devam ediyor. Köylülerden Engin, “Doğmamış çocukların kanser olmasını istemiyoruz” dedi.

Basın açıklamasında konuşan köylüler, OSB'nin tarım alanına yapılmasına karşı olduklarını söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Uzunköprü Ticaret Sanayi Odası ile İl Özel İdaresi tarafından kurulması planlanan karma OSB ile ilgili Kavacık Köyü halkı, Edirne Tabip Odası Lokali’nde basın toplantısı düzenledi. Köy halkı basın açıklamasıyla Edirne Valiliği’ne çağrıda bulunarak projenin iptal edilmesini istedi.

Köy halkı OSB’ye karşı çıkarken, bilirkişi heyetinin üç kez ‘OSB yapılamaz’ dediği Edirne İdare Mahkemesi ise projeyi durdurma kararı aldı. Açıklamada mahkeme sonucuna itirazda bulunan yüklenici firmaya da tepki gösterildi. 

‘OSB’YE DEĞİL, TARIM ALANINA OSB YAPILMASINA KARŞIYIZ’

Köylülerden Çiğdem Özen Engin, burada yaşam haklarını savunduklarını söyledi. Çevre illerde kurulan sanayileşmeyle Ergene Nehri’nin zehre döndüğünü ifade eden Engin, 10 yıl önceye kıyasla kanser vakalarının arttığını öne sürdü.

Engin, “Çok geriye değil, 10 yıl geriye bakıldığında Edirne Tıp Fakültesi’nde kanser vakaları istatistikle raporlandı. Biz Kavacık ve çevre köylerde doğmamış çocukların kanser olmasını istemiyoruz, biz yaşam hakkımızı savunuyoruz” İfadelerini kullandı.

Kavacık Köyü’nün en yaşlılarından olan 85 yaşındaki Fehmi Yelken, köyünde OSB istemediğini ifade etti. Yelken, “Bizim bir sürü çoluk çocuğumuz var. Onların geleceğini düşünerek bugün buradayız. Burada itirazımı dile getirmeye geldim” dedi.

Kavacık Köyü’nde yaşayan Ahmet Günay, sanayinin gelmesini destekleyen bir köy olduklarını ancak tarım toprağı olan bir yere OSB yapılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Yaşadıkları Kavacık Köyü’nde başlatılan karma OSB projesine itirazlarda bulunduklarını belirten Günay, “Bunlardan bir tanesi de tarım alanı olması sebebiyle buranın uygun olmayacağına dairdi. Bununla ilgili Edirne İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daha sonra ilgili idare tarafından bir üst mahkemeye itiraz edildi. Yapılan itiraz sonucunda onların itirazları reddedildi. Kısacası köy halkı olarak OSB’ye karşı duruşumuz yoktur. Tarım toprağı olduğu için toprağımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘HALA HUKUKSUZLUKTA ISRAR EDECEKLER Mİ?’

Köylülerden Sami Yaygaran, hukuk mücadelesini devam ettireceklerini dile getirerek “Köyümüze bizlere rağmen ısrarla karma OSB kurmak isteyenlere ikinci yargı kararı ile bir uyarı yapılmıştır. Biz Kavacık köylülerini dikkate almayan, yok sayan zihniyet, iki ayrı mahkeme kararı karşısında hala hukuksuzlukta ısrar edecekler mi? 200 dönümlük DSİ ormanını içeren kadim köy otlakiyemiz olan ve karma OSB yönetimince hazineden çok ucuza satın alanına iki adet Hazine arazimiz Kavacık Köyü’ne geri verilmelidir” dedi. Kavacık muhtarı Aziz Kurt ise davanın sonuna kadar arkasında olduğunu söyledi. Kurt, “Kavacık Köyü muhtarı olarak bana oy veren vatandaşların açmış olduğu davanın sonuna kadar arkasındayım ve desteklemeye devam edeceğim. Bu haklı mücadelemizi mutlak bir gün sonuca ulaşacaktır” diye konuştu.

Etiketler Kavacık Köyü OSB