Kavanozu 150 liradan satılıyor: Üreticisi kozalak şurubunun tarifini verdi
Ilgaz Dağı'nda Kozalak şurubu üreten vatandaşlar, kavanozunu yaklaşık 150 TL'den satıyor.
DUVAR - Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde Ilgaz Dağı'nda toplanan kozalaklardan yapılan şurup da vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Ilgaz Dağı'ndan toplanan çam kozalakların bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından saatlerce kaynatılması ile şurup yapılıyor.
Kozalak şurubu üreten vatandaşlar, kavanozunu yaklaşık 150 TL'den satıyor.
Bölgede kozalak şurubu üretimi yapan Ömer Faruk Özdemir, kozalak şurubunun tarifini de verdi: "Kozalakları topladığımız ağaçlar, egzoz dumanı görmeyen yerler. Ilgaz bölgesinde karaçam ağırlıklı olduğu için onları topluyoruz. Topladığımız kozalakları güzel bir şekilde bol su ile yıkıyoruz. Daha sonra sağlığa uygun varillerde 10 güne yakın ıslıyoruz. Kozalaklar iyice kirini, tozunu ve reçinesini salıyor. Kozalakları beklettiğimiz suyu döktüğümüz zaman ortaya çıkan kozalakları kaynatıyoruz. Sıcak suyla birlikte yüzeye çıkan doğa atıklarını da süzüyoruz. Berrak bir şekilde kozalak suyumuz ortaya çıkınca kozalakları suyun içerisinden alıyoruz. Ortaya çıkan suyu da isteğe göre, şeker ilaveli veya şekersiz bir şekilde vakumlu kavanozlarda saklıyoruz. Kozalak tedavi etmez. Bu şuruptan çok fazla bir beklenti beklenmemesi gerek. Öksürüğü, öksürük şurubundan daha fazla kestiğine inanıyorum."
İHA'ya konuşan Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun ise, “Kozalağın içerisindeki fenolik gibi çeşitli maddelerle iltihaplanmaları giderici, üst solunum yollarında nefes açma gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Geçirmiş olduğumuz pandemi döneminde tüketicilerimizin en çok kullandığı geleneksel takviye edici gıda bileşeni de kozalak şurubu olmuştur” diye konuştu.
(İHA)