Kaya ıslahı projesine iptal: Assos artık eski Assos değil

Assos’taki kaya ıslahı projesi iptal edildi. Konuyla ilgili Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Doğan, karara kadar Assos’un çok ciddi şekilde tahrip edildiğini söyledi.

Assos Antik Limanı'na kaya ıslahı projesi için iş makineleri girmişti.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Assos Antik Kenti’nde devam eden kaya ıslahı projesinin mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, yazılı açıklama yaptı.

Doğan, “Assos Antik Liman davasını kazandık. Ancak geç gelen adalet, Assos Antik Limanı’nın katledilmesini engelleyemedi, üzgünüz” ifadelerini kullandı.

‘KARAR ASSOS’U GERİ GETİRMEYECEK’

İl AFAD Müdürlüğü tarafından hazırlanan teknik rapor doğrultusunda, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı ile Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Assos Antik Kenti’nde yapılan kaya ıslahı projesi mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bölgede yürütülen çalışmalarla “doğa ve tarih katliamı” yapıldığı, bilimsel yöntemlere başvurulmadığı eleştirileri, Çanakkale 2. İdare Mahkemesi tarafından doğrulandı. 24 Mayıs’ta açıklanan mahkeme kararı, önceki gün davayı açan taraflardan Kazdağı Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne tebliğ edildi. Dernek başkanı Süheyla Doğan yaptığı basın açıklamasında kazanılan davanın Assos’u geri getirmeyeceğini söyledi.

‘ASSOS’TA KATLİAM YAŞANDI’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, daha önce yaptıkları adli ve idari başvuruları hatırlatarak hem Assos’un tarihsel ve doğal değerlerinin katledildiğini, hem de yöre halkı ve turizmcilerin mağdur edildiğini dile getirdi. Doğan, “Bir doğal peyzaj yok edilmiştir. Bölgeye arkeolojik SİT yanı sıra 'doğal SİT alanı' olma özelliği kazandıran tüm değerler yok edilmiştir” dedi.

‘ASSOS’TA TAHRİBAT SORUŞTURMASI YAPILMALI’

Doğan, acilen bir bilim kurulu oluşturularak tahribatın ve mevcut durumun fizibilitesinin çıkarılması gerektiğini ifade etti. Assos’ta doğal ve tarihsel alanda nasıl bir tahribat yapıldığının bilinmediğine dikkat çeken Doğan, soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Doğan açıklamasının devamında şunları söyledi: “Mahkeme kararı doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, bu iş için gereken tüm meslek alanlarından konularında uzman bir bilim heyetinin oluşturulması, heyetin mevcut durumu incelemesi ve bundan sonra yapılabilecekler için teknik ve bilimsel bir yol haritası çizmesinin zorunlu olduğunu düşünmekteyiz. Bir bilim heyetinin teşkil edilerek, Assos Antik Limanı’nda can ve mal güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığının tespitini ve bundan sonra yapılması gerekenlerin belirlenmesini, bölgenin bu denli tahrip edilmesinde görev ihmali bulunanlar hakkında gerekli soruşturmanın yürütülmesi ve yöre halkı ve turizmcilerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz.”