Kayıhan Pala: Sağlıkta dönüşüm programı hasta güvenliğini tehdit ediyor

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında gerçekleştirilen neoliberal sağlık reformları ülkemizde hasta güvenliğini tehdit etmektedir" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr.Kayıhan Pala, 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü’nde yaptığı açıklamada ülkemizdeki sağlık hizmeti sunumunun temel koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de hasta güvenliği alanında yaşanan sorunlara dikkat çeken Pala, “5 dakikada hasta bakılarak hasta güvenliği sağlanamaz, Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında gerçekleştirilen neoliberal sağlık reformları ülkemizde hasta güvenliğini tehdit emektedir” dedi.

Pala, hasta güvenliğinin sağlanabilmesinin ilk koşulunun hastaya sağlık kuruluşuna başvurduğu andan itibaren yeterli zamanın ayırlabilmesi olduğunu belirterek, "Hekimin ilk muayene sırasında hastaya ayırması gereken sürenin 20 dakika kadar olduğu bilinmektedir. Bu süre, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile psikiyatri gibi bazı uzmanlık alanlarında biraz daha uzundur" ifadelerini kullandı.

Ülkemizde ise Sağlıkta Dönüşüm Programının etkisiyle gün geçtikçe hastaya ayırılan zaman azaldığını vurgulayan Kayıhan Pala, "Bazı hastanelerde hastalara 5 dakikada bir randevu verilmesi maalesef artık olağanlaştırılmış durumdadır. 5 dakikada hasta muayenesi olamaz! 5 dakikada yapılan işlemler doğru tanı koyma sürecini olumsuz etkiler ve hasta güvenliğini tehdit eder" dedi.

Pala, hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için kamucu, eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli bir sağlık sistemine duyulan gereksinimi bir kez daha dile getiren ve sağlık sisteminin iyi yönetilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Etiketler kayıhan pala chp