'Kayıp 396 bin Suriyelinin Avrupa’ya gittiğini nasıl tespitiniz?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, ‘adres bildirmeyen 396 bin Suriyelinin Avrupa’ya gittiğini’ nasıl tespit ettiklerini açıklaması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, 396 bin geçici koruma statüsü altındaki Suriyelinin AB ülkelerine gittiğini açıklayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yanıt verdi.

Geri Kabul Anlaşması’nın yükümlülüklerini hatırlatan CHP’li Bakan, “Kayıp 396 bin Suriyeli, Avrupa’ya ulaşmış olsaydı, zaten kısa süre içinde geri gönderilmiş olurlardı ve Sayın Yerlikaya’nın bu insanları aramasına gerek kalmazdı. Çünkü nerede olduklarını ve ne zaman Türkiye’ye varacaklarını AB çoktan bildirmiş olurdu” dedi.

“Kaçak yollardan ülkemizi terk eden bu insanlar Avrupa’da kayda alınsa Türkiye’ye iade edilmez mi? Kayıt altına alınmadılarsa Ali Yerlikaya bunu nasıl tespit etti?” diye soran CHP’li Bakan, Ali Yerlikaya’nın, ‘adres bildirmeyen 396 bin Suriyelinin Avrupa’ya gittiğini’ nasıl tespit ettiklerini açıklaması gerektiğini söyledi.

 CHP’li Murat Bakan’ın açıklaması şu şekilde:

“Sayın Yerlikaya, geçtiğimiz hafta ‘729 bin Suriyeli beyan ettiği adreste oturmuyor’ dedi, şimdi de beyan ettikleri adreste bulamadığı ve adres güncelleme duyurusuna yanıt vermeyen 396 bin geçici koruma statüsü altındaki Suriyelinin AB ülkelerine gittiğini açıklayarak sığınmacılar konusunda adeta bambaşka bir skandala imza attı. Yani Yerlikaya, AB ülkelerine ‘bunları bize geri gönderin’ demiş oldu.

Kayıp 396 bin Suriyeli, Avrupa’ya ulaşmış olsaydı, zaten kısa süre içinde geri gönderilmiş olurlardı ve Sayın Yerlikaya’nın bu insanları aramasına gerek kalmazdı. Çünkü nerede olduklarını ve ne zaman Türkiye’ye varacaklarını AB çoktan bildirmiş olurdu.

Sayın Yerlikaya, ‘adres bildirmeyen 396 bin Suriyelinin Avrupa’ya gittiğini’ nasıl tespit ettiklerini açıklamalı. Kayıp 396 bin Suriyelinin Avrupa’ya gittiğini nasıl tespit ettiniz? Ve en önemlisi de yaptığı bu açıklamayı düzeltmeli. Süleyman Soylu Bakanlık yaptığı dönemde boş boğazlığı sebebiyle canlı yayında yapılacak uyuşturucu operasyonu ifşa ederdi. Ali Yerlikaya da popülaritesini artırmak, kendini başarılı göstermek için konuşmaması gereken konuları konuşuyor, söylememesi gereken şeyleri söylüyor.”