Kayıp şehir gizemini koruyor: Cahokia neden terk edildi?
ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Cahokia yerleşim bölgesinde, şehrin en parlak döneminde 15 bin kişi yaşıyordu. Araştırmacılar, şehrin neden terk edildiği konusunda henüz kesin bir sonuca varamadı.
DUVAR - Cahokia, birkaç yüz yıl boyunca ABD'de bugünkü Illinois eyaletinin sınırları içinde kalan bir yerleşimdi. Hareketli ve hayat dolu şehir geçmişte yaklaşık 15 bin kişiye ev sahipliği yapıyordu; ne var ki 14'üncü yüzyılın sonunda terk edildi ve araştırmacılar hâlâ neden terk edildiğinden emin değil. 2021 yılında yayınlanan bir araştırma, daha önce ortaya atılan bir görüşü geçersiz kılmıştı. Daha önce, Cahokia’nın etrafındaki arazinin ormansızlaşması ve haddinden fazla kullanımının, bölgede büyük ölçekli erozyona ve sele yol açtığı, bunların da bölgeyi yerli Amerikalılar için daha az yaşanabilir kıldığına inanılıyordu.
BULGULAR TEOİRLERLE ÇELİŞİYOR
Araştırmacılar, Cahokia Höyükleri Eyalet Tarihi Bölgesi’nde bulunan toprak höyüklerin çevresinden toplanan tortu çekirdeklerinin incelenmesiyle, Cahokia’nın en parlak döneminden 1800’lerin ortalarına ve endüstriyel gelişmenin yaşandığı yıllara dek zeminin bozulmadan kaldığını ortaya çıkardı. Başka bir ifadeyle, çevresel bir felaket yaşanmamıştı. ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Urbana-Champaign Üniversitesi’nden jeoarkeolog Caitlin Rankin, “Erozyona ve tortulaşmaya neden olan ve bütün bu çevresel sonuçları büyüten arazi kullanım uygulamalarına ilişkin gerçekten yaygın bir görüş mevcut. Bu görüşü ciddiyetle tekrar ele aldığımızda sele dair bir kanıta rastlamadık" bilgisini paylaştı.
Kazı alanının yanında bulunan höyükler alçak bir alanda, bir dereye yakın bir konuma sahip; burası, muhtemel herhangi bir sele karşı en korumasız yer. Buna karşın, toprak katmanlarında sellerin geride bıraktığı bir tortu belirtisi yoktu. Cahokia’da yaşayan insanların, büyük ihtimalle savunma tahkimatları oluşturmak amacıyla aşırı miktarda ağaç kestikleri bilinen bir konu. Ne var ki 2021 yılında ‘Geoarchaeology’ adlı dergide yayınlanan makale, bu durumun insanları evlerinden edecek düzeyde erozyon ve taşkınlara neden olmadığını ortaya koydu.
Rankin o dönemde yaptığı basın açıklamasında, “Cahokia bağlamında, yoğun bir kereste kullanımına ilişkin kanıtlar vardı. Öte yandan bu bakış, insanların - tıpkı sizlerin de yaptığı üzere - malzemeleri geri dönüştürebileceği müddetçe yeniden kullanabileceği gerçeğini hesaba katmıyor. Otomatik olarak bir ormansızlaşma yaşandığını ya da bu olaya ormansızlaşmanın yol açtığını varsaymamalıyız" demişti.