Kayıp yakınları tetikçiliğe zorlanan Teyfik Ay’ın akıbetini sordu

İnsanlık Anıtı önünde 513'üncü kez bir araya gelen kayıp yakınları, tetikçiliğe zorlanan korucu Teyfik Ay'ın akıbetini sordu.

Açıklamayı İHD Batman Şube Eş Başkanı Devran Yıldız gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde kayıp yakınları 513'üncü kez bir araya geldi.

Kayıp yakınları, Mardin’in Midyat’ta 17 Ocak 1995 tarihinden sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Teyfik Ay’ın akıbetini sordu.

‘TETİKÇİLİĞE ZORLANDI’

513'üncü hafta eyleminde açıklamayı İHD Batman Şube Eş Başkanı Devran Yıldız gerçekleştirdi. Yıldız "Bu hafta Mardin ili, Midyat ilçesi, Şenköy Beldesi’nde 17 Ocak 1995 tarihinden sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Teyfik Ay’ın akıbetini soruyoruz" dedi. Teyfik Ay'ın Midyat'ın Estel Köyü'nde ikamet ettiğini ve korucu başı olduğunu hatırlatan Yıldız, kaybedilmeden önce de köyde muhtarlık yaptığını belirtti. Ailenin anlatımlarına ve tanıklara göre Yıldız, Teyfik Ay'ın JİTEM'e dahil edilmek istendiğini ve faili meçhul cinayetlerde tetikçilik yapmaya zorlandığını vurguladı.

'SENİ ANKARA DA KURTARAMAZ'

Ay'ın gelen teklifleri ret ettiğine dikkat çeken Yıldız, "17 Ocak 1995 tarihinde Şenköy Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığı, Ay’ı arayarak, karakola gelmesini ister. Karakola gitmek üzere evden ayrılan Teyfik Ay’dan bir daha haber alınmaz. Ailesi, kendisinden haber alınamaması üzerine birkaç gün sonra adı geçen karakola gidip Tevfik Ay’ı sorar. Ancak karakoldaki görevliler 'Karakola gelmedi, ayrıca biz onu karakola da çağırmadık' şeklinde cevap verir. Ancak, karakolun karşısında bakkal dükkânı işleten esnaf, Tevfik Ay’ın belirtilen tarihte karakola giriş yaptığına tanıklık eder. Resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulur. Ancak tanıklar, öldürülme korkusuyla tanıklık yapmaktan vazgeçer" şeklinde yaşananları anlattı. Yıldız, Ay'ın oğlu Hıdır Ay'ın ise olayın ardından dönemin bakanlarından Azimet Köylüoğlu ile görüştüğünü fakat görüşme sonrası ise karakola çağrıldığını ve "Seni Ankara da kurtaramaz" denilerek tehdit edildiğini belirtti. Meydana gelen olaydan bu yana Teyfik Ay'dan haber alınamadığını belirten Yıldız, "Yaşananlar ve tanıklıklar ortada iken Ay’ın akıbeti yıllardır bilinmiyor. 1990’lı yılların karanlığında JİTEM’in yaptıkları ortada iken JİTEM davaları yargı yoluyla cezasızlık politikası ile sonuçlandırılıyor. JİTEM’in tüm karanlık yönleri ancak şeffaf bir yargılama ile mümkündür" dedi.