Vali ve kaymakam oyaladı, ÇED raporu olmayan şirket maden aramaya çıktı

Trabzon'da Erikli Yaylası'nda yapılması planlanan altın madenine karşı çıkan halka Valilik "Çarşamba günü sizi dinleyeceğiz" dedi, toplantı günü gelmeden gece yarısı alana iş makineleri çıkarıldı.

16 Ekim'de şirket araçlarının yaylaya geçişine yöre halkı izin vermemişti / Foto: Karadere Haber
Google Haberlere Abone ol

TRABZON- Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı Erikli Yaylası'nda altın madeni aramak için ruhsat alan şirket ÇED süreci tamamlanmadan iş makinelerini jandarma eşliğinde alana soktu.

Yaklaşık 3 yıldır maden projeleriyle gündeme gelen Araklı'nın Erikli Yaylası'nda 2019 yılında MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) sondaj çalışmaları yapmış ve geçtiğimiz yıl Sayer Enerji tarafından yapılan ruhsat başvurusu kabul edilmişti.

Henüz ÇED süreci tamamlanmayan proje için 16 Ekim'de iş makinelerini bölgeye getirmek isteyen şirkete ait tırların geçişine yöre halkı yolu keserek engel oldu.

KAYMAKAM TOPLANTIYA DAVET ETTİ, ŞİRKET GECE YARISI ALANA SOKULDU

Konu hakkında Araklı Kaymakamı Yusuf Akın ile bir araya gelen Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül ve yöre heyeti ÇED süreci olmadan sondaj yapılamayacağını belirtti. Bunun üzerine Kaymakam Yusuf Akın, hafta içi Vali Aziz Yıldırım ile yapacakları toplantıda kendilerini dinleyeceklerini söyledi. Fakat haftaya girilmeden dün akşam 20.30 sıralarında sondaj yapmak isteyen şirketin iş makineleri tırlarla yaylaya doğru harekete geçti. Bunun haberini alan yöre halkı da engel olmak için yola çıktı. Çok sayıda jandarmanın bulunduğu alanda yöre halkının bir kısmı araçlarda gözaltına alınarak bir kısmı da uzaklaştırılarak tırların geçişine engel olmalarına izin verilmedi.

'MERA KOMİSYONUN İZNİYLE ALANA GİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül, şirketin ÇED süreci tamamlanmadan kanunsuz bir şekilde alana giriş yaptığını ve Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Araklı Kaymakamı Yusuf Akın'ın bu duruma destek olduğunu söyledi.

16 Ekim Çarşamba günü şirket araçlarına izin vermedikten sonra cuma günü Kaymakam Yusuf Akın'ı ziyaret ettiklerini kaydeden Şengül, "Şirket Tarım İl Müdürlüğü Mera Komisyonu'ndan aldığı izinle alana giriyor. Kanunen sondaj çalışması için ÇED gerekiyor. Biz bu izin hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Biz bunları Kaymakam Bey'e aktardık. Kendisi bu hafta için bizi Vali Yıldırım ile birlikte dinleyeceğini söylemişti. Fakat devlet adetlerine yakışmayacak şekilde pazar gecesi jandarma kalabalığıyla birlikte iş makinelerini alana çıkardıklarını öğrendik" dedi.

Çok sayıda jandarma ekibi koridor oluşturarak şirkete ait araçların geçişini sağladı.


Yaklaşık 200 kişiyle alana gittiklerini kaydeden Şengül, "Jandarma koridor oluşturarak engel olmamıza izin vermedi. Tırların geçişi sırasında jandarma kalabalığı dağıttı. Bizden 15 kişiyi kısa süre gözaltına aldılar. İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın alana gelerek serbest bırakılmamızı sağladı. Kış mevsiminin gelmesini fırsat bilerek bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Yarın yürütmeyi durdurma için dilekçe vereceğiz. Biz mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz" diye konuştu.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Araklı Valisi Yusuf Akın'ın yöre halkın karşı samimi olmadığını söyleyen Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Vali ve Kaymakam şirketin yanındaymış gibi bir pozisyon sergilediler. Bizle görüşeceklerini söyleyip oyalayarak şirketin yaylaya çıkmasına imkan sağladıklarını düşünüyoruz. Bize samimi davranmadılar."

MİLLETVEKİLİ AYDIN: HALKIN DEVLETE GÜVENİ SARSILDI

Süreci yakından takip eden İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, halka verilen söze karşı yapılan uygulamanın devlete olan güveni sarstığını kaydetti. Yöre halkı ile toplantı yapılacağı kararlaştırılması üzerine maden şirketine karşı çıkan heyeti çarşamba gününe kadar beklemeye ve itidalli davranmaya davet ettiğini kaydeden Aydın, "Fakat ne yazık ki çarşamba günü gelmeden pazar gecesi iş makineleri alana getirildi. Bunun üzerine halkın devlete karşı güveni sarsıldı. Biz de bölgeye giderek kendilerinin yanında olduk. En üzüldüğüm nokta maden arama şirketinin alana çıkması için gösterilen hassasiyet, doğasını, çevresini korumak isteyen halka karşı gösterilmiyor" dedi.

Jandarma ile halkın karşı karşıya bırakılmasının hoş olmadığını kaydeden Aydın, "Alana çıktığımızda hiçbir devlet görevlisi yoktu. Sadece jandarma ekipleri vardı. Orada jandarma ekipleri ile vatandaşların karşı karşıya getirildiği bir durum oluşturuldu. Sözlü mutabakata varılıp gece yarısı böyle bir hamle yapılması sonucu refleks olarak bölgeye çıkan halkın karşısına jandarma dikildi. Çarşamba günü Vali Bey heyetle görüşülecek sözü üzerine pazar gecesi böyle bir hamle yapılması hoş olmadı" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın (ortada) halka karşı verilen sözün tutulmadığını söyledi.