Kaymakamlık sergiyi yasaklamıştı: 10. İstanbul Trans Onur Haftası'ndan açıklama

10. İstanbul Trans Onur Haftası, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanan sergilerine ilişkin açıklamalarında, "Bizden korkuyorsunuz. Biz her çatlaktan sızmayı biliriz" ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10. İstanbul Trans Onur Haftası, dün Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanan 'Dön-Dün Bak: Türkiye'de Trans Hareketinin Tarihi' sergisine ilişkin bir açıklama yaptı. 

Sanat merkezi Depo İstanbul'da normalde 27 Temmuz'a dek ziyarete açık olacak olan sergiye ilişkin açıklama, 10. İstanbul Trans Onur Haftası'nın X (eski adıyla Twitter) hesabından yapıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'BİZDEN KORKUYORSUNUZ'

"10. Trans Onur Haftası etkinlikleri kapsamında 26 Haziran - 27 Temmuz tarihleri arasında Tütün Deposu'nda ziyarete açık olacak olan ve ilmek ilmek ördüğümüz "Dön-Dün-Bak Türkiye'de Trans Hareketinin Tarihi" adlı arşiv sergimiz, bugün 15:00 sularında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın tebligatıyla yasaklandı. Polis, sergide yer alan bütün materyallerin toplanması ve serginin kapatılması yanı sıra sosyal medya ve web sitesindeki ilgili içeriklerin kaldırılmasını tebliğ etti. Ancak bunların yapıldığını teyit ettikten sonra mekandan ayrıldı. Tebligatta ayrıca bu konuda yapılacak basın açıklamalarının dahi yasak olduğu yazıyordu.

BİZDEN KORKUYORSUNUZ."

'BİZ HER ÇATLAKTAN SIZMAYI BİLİRİZ'

"Tütün Deposu çalışanlarına gösterilen ancak bir örneği teslim edilmeyen tebligatta, öğrendiğimize göre 'halkı kin ve düşmanlığa sevk' ve 'provokasyon', serginin kapatılmasına gerekçe olarak öne sürüldü. Bu sergi 80'li yıllardan beri olageldiği hallerini, transların bütün baskılara rağmen çatlaklardan sızmayı başardığını kanıtladı. Siz yasaklasanız da biz arşivimize ve direniş geçmişimize her zaman sahip çıkacağız. Bizi, geçmişimizi, izlerimizi bu yasaklarla silemezsiniz, biz her çatlaktan sızmayı biliriz, bunu sergideki tarihimizden de öğrendik. Direnişimizi, yasımızı, neşemizi nasıl yaşadığımız', bu mücadeleyi nasıl ördüğümüzü sergi için bir araya getirdiğimiz eylem görüntüleri, basın açıklamaları, pankartlar, posterler, çeşitli yayınlar, şarkılar, filmler, tiyatro oyunlarıyla gözler önüne serdik ve dedik ki bu hareketin en az 40 yıllık geçmişi var! Biz baskılara hiçbir zaman boyun eğmedik! Döne döne direndik! Bize de bak, ne de güzeliz! Bizi, geçmişimizi, izlerimizi bu yasaklarla silemezsiniz! Biz her çatlaktan sızmayı biliriz."

'BU GEÇMİŞİ BU COĞRAFYANIN TARİHİNDEN ÇIKARAMAZSINIZ'

"Bu yasağa karşı tüm hak savunucularını, sivil toplum kuruluşlarını, basın emekçilerini ve sanat camiasını bizimle dayanışmaya ve bu hukuksuzluğa dur demeye çağırıyoruz. Ve buradan çağrı yapıyoruz, sergimizde yer alan işleri galerisinde, dükkanında, sokağında, evinde sergilemek isteyenler, bize ulaşın. Çünkü siz de biliyorsunuz duvarlardan resimlerimizi indirmekle ne trans deneyimlerimizi ne de varoluşumuzu yok edebilirler. Bu geçmişi bu coğrafyanın tarihinden çıkaramazsınız, Dön-Bak!"

 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)