Kayseri OSB Başkanı belgede sahtecilikten yargılanacak

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetimi için Cumhuriyet Savcılığı tarafından düzenlenen iddianame kabul edildi. Nursaçan ve yönetim ağır cezada yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ – Kayseri’nin usulsüzlüklerle gündemden düşmeyen OSB Başkanı ve yönetimi için yapılan şikayetler doğrultusunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından düzenlenen iddianame Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede yer alan suçlar arasında zimmet ve resmî belgede sahtecilik yer alıyor. İddianamede davacılar arasında eski OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü Bekir Okay Kiracıoğlu, eski OSB Ruhsat Proje Müdürü Abdulmenap Esko'nun da aralarında olduğu toplamda 9 kişi bulunurken, OSB Başkanı Tahir Nursaçan, OSB Bölge Müdürü Ali Yaprak, OSB Bölge Müdürü Yardımcısı Adil Özhan gibi yönetim kadrosundan isimler şüpheli olarak geçiyor.

OSB BU SÜRECE NASIL GELDİ?

Dava, OSB’nin kadrosundan 5 kişinin işten çıkarılması ve sonrasında yapılan usulsüzlüklerden rahatsız olan birkaç sanayicinin suç duyurusunda bulunmasıyla başladı. Soruşturma süreci, bakanlıktan gönderilen müfettişlerin hazırladığı raporlarla daha da derinleşti. Savcılık bakanlık müfettişleri tarafından hazırlanan raporu inceleyerek Sayıştay’tan bilirkişiye gönderdi. Sayıştay’dan gelen raporla ile bakanlık müfettişlerinin hazırladığı rapor örtüşürken, fakat Sulh Ceza Mahkemesi bazı suçlara takipsizlik kararı verdi. OSB’ne Sahip Çık Platformu ve sanayicilerin duruma itiraz etmesi üzerine, savcılık, Sulh Ceza Mahkemesi’nin ilk verdiği kararı onaylayarak “suçun bir çete suçu unsuru taşıdığı” kanaatine vardı ve yeni bir iddianame düzenledi. Savcılık, davayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşımaya karar verdi. Savcılık iddianamede, delilleri adli emanete alacaklarını, delil karartma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Hazırlanan yeni iddianame Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, TCK’nın 53/1 maddesi doğrultusunda Tahir Nursaçan ve adı geçen diğer yönetim üyelerinin görevden alınması bekleniyor.

MÜFETTİŞLER: OSB'NİN KURULUŞ AMACINA AYKIRI

OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetimi, şikayetler sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişlerin hazırladığı raporla gündeme gelmişti. Raporda; 73 bin TL’lik tesbihler, 23 bin TL’lik Tuğra figürlü fincan takımları ve 1,1 milyon TL’ye

Tahir Nursaçan

döşenen ve ziyaretçilere kapalı olan Osmanlı temalı müze odası yer almış, rapor, 200’ü aşkın sanayicinin de müdahil olmasıyla birlikte soruşturma dosyasına girmişti. Müfettişlerin hazırladığı raporda, Osmanlı temalı olarak düzenlenen 104 metrekarelik oda için yapılan harcamanın 1 milyon 459 bin 839 TL olduğu, odada çeşitli antika sanat eserlerinin yer aldığı, tanesi 2 bin 900 TL olan ll. Abdülhamid tuğralı 8 fincan ve çerezlik takımına 23 bin 200 TL ödendiği, antika bir obje için 5 bin TL ödendiği gibi detaylar yer almıştı. Bakanlığa bağlı müfettişler inceleme sonrasında Osmanlı odası için “OSB’nin kuruluş amacına aykırı” değerlendirmesinde bulunmuştu. Öte taraftan raporda OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın, 1 milyon 123 bin TL’lik 406 metrekarelik makam odası da yer almıştı. Nursaçan’ın OSB binasının birinci katında 74 metrekarelik çalışma odasının haricinde binanın yedinci katına da 406 metrekarelik lüks bir oda yaptırdığı rapora yansıyan diğer bilgilerden biri oldu. Nursaçan’ın lüks makam odasıyla alakalı bakanlık müfettişleri raporda; “kaynaklar etkin kullanılmadı” değerlendirmesinde bulunmuştu. 

‘GERÇEKTEN HUKUK DEVLETİYSEK AZLEDİLMELERİ GEREKİYOR’

Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü ve davacılardan olan Bekir Okay Kiracıoğlu, katıldığı bir yerel televizyon kanalında, OSB’nin son geldiği duruma dair değerlendirmelerde bulundu ve OSB’nin bu duruma nasıl geldiğini anlattı. Her zaman işe olumlu yaklaştıklarını ve OSB’nin büyük bir dava ile lekelenmemesini istediklerini belirten Kiracıoğlu; “Bizim platformumuzun amacı, buradaki sanayiciyi, yönetici arkadaşları mahkeme kapılarında süründürmek veya cezai işlem yaptırmak değil. Bizim amacımız, sanayicinin parasının çarçur edilmesini engellemek. Yoksa birilerinin mahkeme kapılarına gitmesi bizim faydamıza değil” ifadelerini kullandı. OSB yönetiminin usulsüzlüklerine yönelik sürekli iyi niyetli olarak uyarılarda bulunduklarını belirten Kiracıoğlu OSB’nin aldığı 350 bin TL’lik 59 adet telefona yönelik “Telefon meselesinde bu paraları geri ödeyin yoksa itiraz edeceğiz dedik. Son güne kadar bekledik. Ama onlar bunu yapmak yerine oradaki çalışanlara bu telefonları zimmet yaptılar. Biz de bu arkadaşların niyetinin geri ödemek olmadığını anladık. Onlar bu zimmeti yaparak mahkemeyi kandırma yoluna gittiler” şeklinde konuştu.

‘NURSAÇAN PAZARLIK YAPMAYA ÇALIŞIYOR’

Kiracıoğlu iddianamenin kabulünün ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ise “OSB’ler kanunu 32/5 maddesine göre Sn. Nursaçan ve yönetiminin azledilmesi gerekiyor. İnanıyoruz ki, Kayseri OSB yönetimi, şehrimiz adına daha fazla sıkıntı oluşmaması adına gereğini yapacaktır” dedi. Eski OSB Ruhsat Proje Müdürü Abdulmenap Esko ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Nursaçan’ın iddianamenin kabul görmesinin ardından Ankara’ya giderek yalvardığını iddia etti: “İllegal ve rüşvetçi Tahir Nursaçan, Ankara’da kapı kapı dolaşıyor. ‘Beni yargılatmayın istifa etmeye hazırım’ diyerek pazarlık yapmaya çalışıyor” dedi. “Kapı kapı dolaşacağına hakkını yediğin sanayiciden helalleşmeye bak.”

Etiketler Kayseri OSB dava