Kazdağları'nda Cengiz'in projesine yürütmeyi durdurma kararı

Cengiz Holding’in Bayramiç’in Yanıklar Köyü’nde açmak istediği feldspat madeniyle ilgili açılan davada, mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. 

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Bayramiç’in Yanıklar köyü mevkiindeki Cengiz Holding'e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan feldspat ocağı projesi ile ilgili ''Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir'' kararının iptali için dava açıldı. Davada bilirkişi raporu doğrultusunda “yürütmeyi durdurma” kararı verildi. Cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayisi gibi önemli alanlarda kullanılan bir hammadde olan feldspat için Kazdağlarında maden sahası açılmak isteniyordu.

25 Nisan 2024 tarihinde verilen ÇED Gerekli Değildir kararına karşı, mayıs ayında Çanakkale 2’inci İdare Mahkemesi’ne açılan davanın bilirkişi incelemesi ağustos ayında gerçekleşti.

BİLİRKİŞİ RAPORU: UYGUN DEĞİL

Dava kapsamında daha önce yapılan bilirkişi incelemesi de yöre halkının lehine sonuçlanmıştı. Bilirkişi raporunda, toz oluşumu için önlem olarak uygulanan arazöz ile sulama işlemi için gerekli suyun nereden alınacağına dair kesin bilginin olmadığı vurgulandı. Raporda, “Toz oluşumunun kontrolü flora ve fauna birliklerinin korunması için büyük önem arz eder. Söz konusu faaliyet sahası yakın çevresinde yapılan akademik floristik çalışmalar incelendiğinde, endemik bitkilerin olmadığını varsaymak şüpheli bir yaklaşımdır; proje, flora-fauna ve ekosistem değerlendirmesi yönünden uygun değildir” dendi.

İDARE MAHKEMESİ: HUKUKA AYKIRI

Mahkeme heyeti ise bilirkişi raporunu değerlendirerek, proje kapsamında yapılacak faaliyetlerle yeraltı ve yerüstü suların zarar görebileceğine vurgu yaptı. Mahkeme kararında ''Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararının hukuka uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Öte yandan, hukuka aykırılığı ortaya konulan dava konusu işlemin 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir'' kararına ilişkin olduğu ve uygulanması halinde çevresel etkilerinin telafisi güç veya imkansız olabileceği sonucuna varılmıştır” denildi.

'SIRADA DANIŞTAY VAR'

Söz konusu karar kendilerine tebliğ edilen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, sırada ağaç kesiminin devam ettiği Halilağa Bakır Madeni projesinin Danıştay’daki dosyası olduğunu söyledi. Doğan, “Karara çok sevindik. Mahkemenin yürütmeyi durdurma verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının tamamen iptal edilmesini de bekliyoruz. Ayrıca ‘Halilağa Bakır Madeni Projesi’ için de Danıştay’dan en kısa zamanda bir yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz” dedi.