Kazdağları’nda ‘Ekofest’e izin çıkmadı: Gerekçe orman yangınları

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kazdağı Ekoloji Festivali’ne Balıkesir Valiliği’nin 'orman yangınları' gerekçeli kararı nedeniyle izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Balıkesir’in Edremit İlçesi Narlı Köyü Darıdere Tabiat Parkı’nda bu yıl altıncısının düzenlenmesi planlanan Kazdağı Ekoloji Festivali’ne, Balıkesir Valiliği’nce izin verilmedi.

Balıkesir Valiliği’nin 27 Haziran tarihinde aldığı kararla, 23 Haziran’dan itibaren geçerli olan ormanlık alanlarda ve tabiat parklarında alınan önlemler çerçevesinde Ekoloji Festivali’ne izin verilmediği öğrenildi.

'GEREKÇENİN ‘ORMAN YANGINI’ OLDUĞUNU İNANMAK İSTİYORUZ'

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Ekofest’e izin verilmemesini üzüntü ile karşıladıklarını dile getirdi. Müzik yasağının devam ettiği, bazı konser ve festivallerin yasaklandığını hatırlatan Doğan, “Elbette ki bizler orman yangınları konusunda çok hassasız. Böylesi bir felakete neden olmak asla istemeyiz. Ancak festivallerin ve konserlerin mesnetsiz gerekçelerle yasaklandığı ülkemizde Ekofest'e izin çıkmamasının gerekçesinin gerçekten ‘orman yangınları’ olduğuna inanmak istiyoruz” dedi.

İTİRAZ EDİLDİ

Festivalin yapılması planlanan Darıdere Tabiat Parkı’nın, Balıkesir Valiliği’nin 27 Haziran tarihli kararında “ateş yakılabilecek” alanlar arasında bulunduğunu hatırlatan Doğan, kararın gözden geçirilerek, festivale izin verilmesi talebiyle itirazda bulunduklarını söyledi. Doğan, “Bizim festival alanımız ‘ateş yakılabilecek’ alanlar arasında bulunuyor. Ayrıca, bir yangın protokolü ve alınacak önlemlerle festivale izin verilebilirdi. İtirazımızı yaptık, cevap bekliyoruz” dedi.

'YAŞAM MÜCADELESİ VEREN BİR DERNEĞİZ'

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin Kazdağları, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde doğa ve yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Süheyla Doğan, “Bizlerin yapacağımız etkinliklerde doğaya zarar verebilecek bir tutum içinde olmamız zaten düşünülemez. Bizler yaşam mücadelesi veren, bu mücadele içinde örgütlenmiş bir derneğiz. Dolayısıyla alınacak önlemlerle bu etkinliği pekala yapabilirdik” dedi.

2019’DAN SONRA İLK KEZ OLACAKTI

İlki 2014 yılında düzenlenen, sonrasında 2015, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen, yaz döneminin Edremit Körfezi’nde önemli etkinliklerinden biri olan Kazdağı Ekoloji Festivali, 2016 yılında darbe girişimi, 2020 yılında pandemi, 2021 yılında orman yangınları nedeni ile gerçekleştirilemezken, festivale bu yıl da Balıkesir Valiliği kararı ile izin verilmedi.