Kazdağları’nın kurtuluş reçetesi: 'Milli park ilan edilmeli'

Çeşitli siyasi parti milletvekilleri ve temsilcileri maden şirketlerinin tehdidi altında olan Kazdağları'nın Çanakkale tarafının da milli park olması yönünde çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Sosyal medya
Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Balıkesir ve Çanakkale illerini birbirine bağlayan Kazdağları’nın, Çanakkale kesiminin de milli park ilan edilmesi gerektiği dile getirildi.

Topraklarındaki altın rezervi ulusal ve uluslararası şirketler tarafından işletilmek istenen Kazdağları’nın, 2019 yılı TEMA Vakfı raporuna göre, yüzde 79’u madenlere ruhsatlı. Bu oranın büyük çoğunluğu ise Çanakkale bölgesinde yoğunlaşıyor. 2019’da Alamos Gold’un maden işletmek istediği Kazdağları’nda, şimdi de Cengiz Holding bünyesindeki Halilağa Bakır Madeni yeni bir tehdit olarak varlığını sürdürüyor.

Halilağa Bakır Madenine karşı, yöre halkı ve çevre örgütleri başta olmak üzere, birçok kesim yoğun tepki göstermeye devam ederken, Kazdağları’nın tamamının milli park statüsüne alınmasının, üzerindeki bu tehditleri bertaraf edeceği düşünülüyor. Zira, Kazdağları habitatı içerisinde, birçok endemik bitki, flora ve faunası, maden şirketlerince tehdit edilirken, maden projeleri hayata geçtiğinde, bölgenin doğal değerleri, tarımsal üretimi ve binlerce yıllık kültürel birikimi de yok edilmeyle karşı karşıya kalacak.

HDK Eş Sözcüsü, 25 ve 27’nci dönem HDP milletvekili Ali Kenanoğlu ile Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’e, Kazdağları’nın tamamını kapsayacak şekilde milli park statüsüne alınıp alınamayacağını sorduk. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz ise, geçtiğimiz günlerde verdiği önergede, “Kazdağları'nın Çanakkale kesimi neden milli park değil?” diye sordu.

Ali Kenanoğlu

 

'KAZDAĞLARI’NIN ÇANAKKALE BÖLGESİ KORUMASIZ DURMAMALI'

HDK Eş Sözcüsü Ali Kenanoğlu, ormanların kendi ekosistemleri içerisinde bir bütün olduğunu, Kazdağları ormanlarının da bu bütünlük içerisinde ele alınması gerektiğini, birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. Kenanoğlu, “Kazdağları ormanlarının, Balıkesir tarafının milli park ilan edilip, Çanakkale kısmının böyle talana açık hale getirecek şekilde korumasız vaziyette durması kabul edilemez. Kazdağları mutlaka, bir ekosistem içerisinde bu yapının tamamı, milli park ve koruma alanı haline dönüştürülmesi gerekiyor. Bu noktada biz de kendi adımıza düşen mücadeleyi yürüteceğiz” dedi.

Muharrem Erkek

'KAZDAĞLARI’NIN TAMAMI MİLLİ PARK İLAN EDİLMELİ'

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı ve Troas bölgesinde Troya Milli Parkı olmak üzere iki milli park bulunduğunu, ancak Kazdağları'nın Balıkesir tarafı Milli Park olduğu halde, Çanakkale tarafının milli park olmadığını söyledi. Erkek “Çanakkale tarafı da milli park olmalı. Kazdağları’ndan doğan sular, hem Çanakkale’nin hem de Balıkesir’in tarım arazilerinin, topraklarını besliyor. Yoksa bu iki kent, böylesine önemli tarım ili olabilir mi? Kazdağları olmasa, Bin Pınarlı İda olmasa olamaz. Kazdağları’nın Çanakkale tarafı da milli park olmalı. Ama bunu iktidar sahipleri yapabilir. İşte o zaman bu kadar plansız ve fütursuzca ruhsatlar, izinler verilemez. Bizim geçmişte de girişimimiz oldu, yine olur. Ama maalesef umursamıyorlar” şeklinde konuştu.

İYİ PARTİLİ UZ, BAKAN KURUMA SORDU: NEDEN MİLLİ PARK DEĞİL?

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz ise konuyu geçtiğimiz günlerde TBMM’ye taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Uz, “Kazdağları’nın Çanakkale bölgesi neden milli park değil” diye sordu.

Bölgede yürütülen madencilik faaliyetlerinin, yalnızca ekosisteme değil, bölge halkının geçim kaynaklarına, sağlık durumuna ve yaşam kalitesine de olumsuz etkiler yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Uz, “Kaz Dağları'nın Balıkesir bölümü milli park statüsüne alınarak koruma altına alınmışken, Çanakkale tarafında ayrı koruma statüsünün uygulanmaması, bu bölgenin ekosistem hassasiyeti açısından ciddi bir çelişki doğurmaktadır. Bu durum, bölgede artan madencilik faaliyetleriyle birlikte ekosistemin sürdürülebilirliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmaktadır” dedi.

'GEREKÇE NEDİR?'

Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında 6 bin dönüme çıkarılan maden sahası için, bakanlık tarafından kaç adet Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylandığını soran İYİ Partili Uz, Milli Park konusuna da değindi. Uz, “Çanakkale'nin Kaz Dağları bölümünün milli park statüsüne alınmama gerekçesi nedir? Milli park statüsünde olmaması nedeniyle bölgede açılan ruhsat sayısı ve bu ruhsatların doğaya etkisi bakanlığınızda değerlendirilmiş midir?” diye sordu.