Kedilere kötü muamele davasında müdahillik talepleri reddedildi

Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi'nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla 4 kişi hakkında açılan davanın duruşması 25 Ocak 2022'ye ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ Belediyesi’ne ait Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla sorumlu kamu görevlileri Vesile Tutcugil, Kübra Yazgan Ünal, Hasan Hüseyin Doğan ve Fikret Gürocak hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla açılan davanın duruşması Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

'HAYVANLARI, YABANDA YAŞAYAN HAYVANLAR YEDİ' SAVUNMASI

Duruşma salonu önünde davaya katılım sağlamak isteyen avukatların yanında çevik kuvvet ekipleri bekletildi. Davada savunması alınan Vesile Tutcugil, bilirkişi raporunda yer alan "barınaktaki son kullanma tarihleri geçmiş ilaçlar" ile ilgili olarak, “imha edilmesi için orada tutuldukları" savunmasını yaptı. Yine bilirkişi raporunda yer alan "kedilerin açlıktan birbirlerini yemesiyle" ilgili savunma yapan Tutcugil, "Barınağa girilen 30 cm'lik bir açıklık vardı. Yabanda yaşayan hayvanlar barınağa buradan girdi ve hayvanları onlar yedi" dedi. Sanıklardan biri, ölen hayvanlar için, “Çöp dökme alanına kepçeyle, poşetlerle götürülüp gömülürdü. Gömme işlemini çalışan 10-15 kişilik ekipten hep farklı farklı kişiler yapardı" diye konuştu.

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Ankara, Diyarbakır, İzmir ve Elazığ Baroları ile Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği'nin (HAYKURDER) müdahillik talepleri ise "doğrudan zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddedildi.

'KARARLAR HUKUK DIŞIDIR'

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan İzmir Barosu Avukatı Tuğçe Berber, "Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı'nda senelerdir süren bir katliam söz konusu. Bu durum fotoğraflarla delillendirildi, iddianame hazırlandı. Baroların hukuku savunma görevi, herkes için vardır. Hukuk sadece insanlar için değil, hayvanlar için de vardır. Katılma talebimizin red edilmesini kabul etmiyoruz. Biz bu davanın takipçisi olacağız. Hayvan haklarını savunan derneklerin davayı takip edemeyeceği yönündeki kararlar hukuk dışıdır. Keşif ve bilirkişi raporları bu katliamın birer delilidir. Gelecek celsede umarım olumlu kararlarla karşınızda olacağız. Biz bu davanın peşini hiçbir zaman bırakmayacağız. Çünkü biz artık bu ülkede hayvanların acı çekmesini istemiyoruz. Adaletin hayvanlar için de gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.

'YALNIZ KALMAMAMIZ GEREKİYOR'

Bu davadan çıkacak kararın emsal olabileceğini söyleyen Berber, "Barınaklardaki canlar onlar için can değilmişçesine ihlaller gerçekleştiriyorlar. Emsal bir karar çıktığında; 'bu hayvanların takipçisi var ve yalnız değiller, biz denetleneceğiz' diye düşünecekleri için daha dikkatli davranacaklar diye düşünüyorum. Lütfen herkes bu davanın takipçisi olmaya devam etsin. Yalnız kalmamamız gerekiyor. Bu emsal kararı aldıktan sonra, eminim ki; bakım evlerinde biraz olsun gelişmeler yaşanacaktır. Biraz olsun sorumluluklarının farkına varmaları gerekiyor. Aslında kanuni olarak sorumlulukları var. Ama bunun yaptırımı hiçbir zaman gerçekleşmedi. İşte bu davadan bunun yaptırımı çıkarsa biz bir ilki başarmış olacağız" diye konuştu.

'BU DAVALAR, SİYASİ PARTİ TARTIŞMASI DEĞİLDİR'

Sanıkların avukatlığını AK Parti Elazığ Belediye Meclis Üyesi Ömer Faruk Budak'ın yapmasını da değerlendiren Berber, "Hayvanlar ve doğa hiçbir zaman parti tutmaz. Bu nedenle bu tartışmaları davalara sokmamamız gerekiyor. Heyetler üzerinde siyasi bir baskı kurulursa biz bu ülkede hukuktan bahsedemeyiz. O yüzden şu AK Partiliymiş, şu partidenmiş tartışması yürütmek yerine, bu davaları sadece hayvanlar lehine takip etmemiz gerekiyor. Bu davalar siyasi parti tartışması değildir. Adaletin sadece insanlar için değil hayvanlar için de olması gerek" ifadelerini kullandı.

ANKARA BAROSU: İFADELER ÇELİŞKİLİ

Ankara Barosu adına davaya katılan avukat Burcu Yağcı, keşfin çok erken yapıldığını, bu yüzden personelin henüz temizlik yapmadığını, temizlik ve tıbbı bakım ile ilgili hiçbir ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen sanıkların bu ifadelerinin bilirkişi raporu ile tamamen çeliştiğine dikkat çekti. Sanıkların kendi ifadeleri ile de çeliştiğini belirten Yağcı, “Sanıklar bir yandan ameliyathanedeki görüntülerin ameliyat sırasında ya da sonrasında çekilmiş olabileceğini söyleyerek kendini savunuyor, diğer yandan ise keşfin çok erken bir saatte yapıldığını, sabah 9’a kadar bakımevinde kimsenin olmadığını söylüyor. Keşif sabah 7’de yapıldığı için o saatte ameliyat yapılması mümkün değil” dedi.

'SOĞUKTA TUTTUKLARINI KABUL ETTİLER'

Sanıkların bakımevinde sağlıklı hayvanlarla hasta hayvanların aynı bölmelerde tutulduğunu kabul ettiklerini söyleyen Yağcı, “Kedilerin kaldıkları bölümü kalabalık sebebi ile ikiye ayırdıklarını söyleyen sanıklar, daha sonra bu bölmenin bir tarafının ısınmadığını belirtti. Böylece hayvanları soğukta tuttuklarını kabul etmiş oldular” diye konuştu.

CEYLAN: KATLİAMIN BOYUTLARINI ÇOK İYİ BİLİYORUM

Veteriner hekim Türkan Ceylan ise, "Bir canlının hak arayışı için buradayız. Yıllarca hayvan barınağında gönüllü olarak çalışmış biri olarak katliamın boyutlarını çok iyi biliyorum. Lütfen bu davaya sahip çıkalım. Bilirkişi raporunda yer alan ve savcının keşif raporunda belirttiklerinin gerçek olduğunu biliyoruz. Barınakta birbirini yiyen kediler gerçektir. Ben ve gönüllü arkadaşlarımız bu davanın peşini bırakmayacağız. Lütfen bize destek olun. Bu dava bir canlının yaşam hakkının savunulduğu bir davadır. Lütfen bu davaya sahip çıkalım. Barınağın mevcut durumunu sürekli takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye’de bir ilk olan ve çıkacak sonucu emsal olacak bu davaya keşke bütün basın mensubu arkadaşlar sahip çıksaydı" dedi.

Ne olmuştu?

Hayvan severler, Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi'nde hayvanlara kötü muamelede bulunduğu gerekçesiyle Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Şikâyet üzerine bakımevi çalışanlarının ifadelerine başvuran Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, çalışanların iddiaları doğrulaması üzerine sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istedi. Elazığ Valiliği, tespit edilen "olumsuz görüntülerin daha önceki görüntüleri kapsadığı, köpeklerin bakımının düzenli yapılarak tedavi edildiği, yaralı ve bakımsız hayvanların bir arada tutulmadığı ve bakımların yapıldığı" gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ Valiliğinin kararına itiraz etti, dosya Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul ederek sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti.

Etiketler kedi elazığ