Kenya'da vergi zammı protestoları: Obama'nın kardeşi de eylemciler arasında

ABD'nin eski başkanı Obama'nın tek ebeveynden kız kardeşi Auma Obama, Kenya meclisi önünde vergi zammını protesto ederken polisin biber gazlı saldırısıyla karşı karşıya kalan eylemcilerin arasındaydı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Afrika ülkesi Kenya'da vergi zammını öngören "2024 Finans Tasarısı"na karşı çıkan göstericiler, dün başkent Nairobi'deki parlamento binasının önünde toplanarak düzenlemeyi protesto etti. Bazı protestocuların parlamentoya girmeye çalıştığı ve binanın bir bölümünde yangın çıktığı ifade edilirken, polisin eylemcilerin üzerine gerçek mermiyle ateş açması sonucu en az beş kişi hayatını kaybetti. Parlamento binasının dışında eylem yapan ve polisle karşı karşıya gelen isimlerin arasında, ABD'nin eski başkanı Barack Obama'nın tek ebeveynden kız kardeşi, hak savunucusu Auma Obama'nın da olduğu ortaya çıktı.

Polisin biber gazı ve tazyikli su ile göstericileri dağıtmaya çalıştığı sırada CNN'e demeç veren Obama, "Artık göremiyorum bile; bize göz yaşartıcı gaz sıkıyorlar" dedi. Neden orada olduğu sorulan Obama, şöyle konuştu: "Buradayım çünkü şu olanlara bakın... Genç Kenyalılar hakları için eylem yapıyor. Bayraklar ve pankartlarla eylem yapıyorlar." Bu esnada Obama'nın arkasında açılan bir pankartta, "Kenya'da sömürgecilik hiç bitmedi" yazılıydı. Bir eylemci ise bu esnada, "Bu bizim ülkemiz, bizim milletimiz" diye bağırdı. Barack Obama'nın ofisi, konuyla ilgili yorum talebine cevaben, konu hakkında bir yorumları olmadığını belirtti.

DEVLET BAŞKANI RUTO: DEMOKRASİYE DOĞRUDAN SALDIRI

Kenya'da çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, 18 Haziran'dan bu yana ülkenin farklı şehirlerinde 2024 Finans Tasarısı'nı protesto ediyor. Vergi artışlarına tepki göstermek ve ekonomi politikalarına yönelik endişeleri dile getirmek için düzenlenen protestolara daha önce güvenlik güçleri müdahale etmiş ve birçok kişi gözaltına alınmıştı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto ise göstericilere 'diyalog' çağrısı yapmıştı.

Ruto, dün yaptığı açıklamada ise vergi zammı karşıtı protestoları 'haince' şeklinde niteleyerek Kenya halkına 'sükuneti sağlama' sözü verdi. 'Meclis binasının basılması ve milletvekillerinin kaçırılmasının ulusal güvenlik tehdidi olduğunu' belirten Ruto, gösterileri 'anayasal kurumlara ve demokrasiye doğrudan saldırı' olarak değerlendirdi. Ruto, güvenlik ve istikrarı bozan eylemlere etkili ve hızlı bir şekilde yanıt vereceklerini savundu.

Benzer olayların yaşanmaması için ülke genelinde tüm imkanların seferber edileceğini söyleyen Ruto, "Ne pahasına olursa olsun hükümetimiz böyle bir kargaşanın bir daha yaşanmasına izin vermeyecek. Bu on yıllardır hükümete yönelik en doğrudan saldırıydı" dedi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)