Kerkük'te 'Kürt Haşdi Şabi Birliği' kuruldu

Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelesi kadar Kürtlere karşı insan hakları ihlalleriyle anılan Haşdi Şabi, Kürtlerden oluşan bir birlik kurdu. Kerkük'te eski bir peşmerge komutanının liderliğinde kurulan birliğe 150 Kürt gencinin katıldığı belirtildi. KDP bu gelişmeye, "Haşdi Şabi içinde bölgeyi koruduklarını iddia eden Kürtler, Kürdistan'ın en büyük hainleridir" tepkisini gösterdi.

Fotoğraf: Rudaw
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta IŞİD'e karşı büyük çoğunluğu Şiilerden oluşacak şekilde kurulan, süreç içinde Kürtlere karşı şiddet eylemleriyle anılan ve Irak ordusuna bağlanan Haşdi Şabi, Kerkük'te IŞİD'e karşı Kürtlerden oluşan bir birlik kurdu. Bağdat ile Erbil arasında statüsü tartışmalı olan Kerkük'teki yeni gücün komutanlığını, eski bir peşmerge istihbarat komutanı olarak Jabbar Ghazi üstlenecek. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise Kürt Haşdi Şabi birliğine tepki gösterdi.

'KÜRT BÖLGELERİNDE YAŞAYANLARI KORUYACAKLAR'

Jabbar Ghazi, Rudaw'a yaptığı açıklamada yeni birliğin '150 Kürt gencinden oluşacağını' söyledi. Ghazi, "Hiçbir etnik kkökeni ayırmıyoruz ama bu güç özellikle Kürtlerin ve bölgemizin korunması için kuruldu" dedi. Haşdi Şabi'nin Kerkük'teki birliklerinin komutanı Adnan Najar Oughlu ise "Kürt Haşdi Şabi, Kerkük'ün her bir Kürt bölgesinde yaşayanları koruyacak" diye konuştu. Kerkük'ün Şıvan bölgesinde de yine Kürtlerden oluşan ikinci bir Haşdi Şabi birliğinin daha kurulacağı belirtildi.  

'EN BÜYÜK HAİNLER'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde iktidarda olan KDP'nin Kerkük'teki liderliğiyse bu oluşuma tepki gösterdi. KDP'nin Kerkük-Germiyan Liderlik Konseyi'nin Başkanı Kemal Kerküki, "Haşdi Şabi içinde bölgeyi koruduklarını iddia eden Kürtler, Kürdistan'ın en büyük hainleridir" dedi. 

KirkukNow sitesi ise geçtiğimiz hafta YBŞ'lilerin de Haşdi Şabi'ye katıldığı iddiasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Haşdi Şabi, 2015 yılında İran yanlısı Iraklı Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani'nin çağrısıyla IŞİD'e karşı kurulmuştu. Büyük çoğunluğu Şiilerden oluşan bu yapı, IŞİD'le savaşta rol oynasa da, özellikle Kürt bölgelerinde IŞİD'den alınan yerlerde Kürtlere karşı insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmişti. Haşdi Şabi, sonuç olarak Irak ordusuna bağlanmıştı. Haşdi Şabi son olarak, kendisini destekleyen grupların Bağdat'ta Kürdistan bayrağını yakmasıyla gündeme geldi.

Bağdat ve Erbil arasında tartışmalı olan ve anayasaya göre statüsü için referandum düzenlenmiş olması gereken petrol zengini Kerkük'se, Irak'ın merkezi ordusunun IŞİD karşısında çekilmesi sonrası 2014'te peşmergenin kontrolüne girmişti. Sahadaki denge, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 2017'de düzenlediği bağımsızlık referandumuyla değişti. Ekim 2017'de Irak ordusu referanduma tepki olarak Kerkük'e asker yolladı ve kentin kontrolü peşmergeden alındı. Bölgeden hâlâ tam olarak temizlenemeyen IŞİD ise bu gelişmelerin yarattığı güvenlik boşluğundan faydalanarak saldırılar düzenliyor. (DIŞ HABERLER)