Keşif: 11 bin yıl önce Anadolu'daki insanlar dudak piercingi takıyordu
Arkeologlar, Türkiye’deki yaklaşık 11.000 yıllık yetişkin mezarlarında piercing olarak kullanılmış 100’den fazla süs eşyası keşfetti.
DUVAR - Mardin'deki bir arkeolojik alanda yapılan kazılarda, 11 bin yıllık bir mezarlıktaki iskeletlerde dudak ve kulaklara takılmış takı parçaları bulundu. Arkeologlar, bu keşfin eski insanların da tıpkı günümüzde olduğu gibi piercing kullandığını ortaya koyduğunu söyledi.
Arkeofili'de yer alan habere göre, daha önce Güneybatı Asya’daki Neolitik bölgelerde küpe benzeri nesneler bulunmuştu, ancak bunların piercing olarak kullanıldığına dair net bir kanıt yoktu.
Araştırmanın yazarlarından Ankara Üniversitesi’nden Dr. Emma Baysal, “Neolitik Çağ’da küpe benzeri eserlerin olduğunu biliyorduk, pek çok yerde bulunmuşlardı. Ancak geç Neolitik dönemden önce bunların insan vücudunda kullanıldığını doğrulayan in situ (orijinal yerinde) buluntular yoktu.” diyor.
Araştırmacılar bu sorunu çözmek için, Mardin’deki Boncuklu Tarla adındaki erken Neolitik yerleşim yerindeki mezarları incelediler ve burada vücuda açılmış deliklerde kullanılmak üzere tasarlanmış 100’den fazla süs eşyası keşfettiler.
Dr. Baysal, “Vücut delme vakalarının ilk örneklerini, hangi malzemelerin dekoratif amaçlı kullanıldığını ve kimlerin vücutlarını deldiğini öğrenmek istedik.” diyor.
Bu süs objelerinin bireylerin mezarlarında doğrudan kulaklarının ve çenelerinin yanında bulunması, bunların piercing olarak takıldığına dair güçlü kanıtlar sağlıyordu.
Dr. Baysal, “Vücut delme vakalarının ilk örneklerini, hangi malzemelerin dekoratif amaçlı kullanıldığını ve kimlerin vücutlarını deldiğini öğrenmek istedik” diyor.
Bu süs objelerinin bireylerin mezarlarında doğrudan kulaklarının ve çenelerinin yanında bulunması, bunların piercing olarak takıldığına dair güçlü kanıtlar sağlıyordu.