KESK Bursa Şubesi: Yunuseli Havaalanı kentin ihtiyaçlarına göre kullanılsın
Üç yıldır atıl vaziyette olan Bursa Yunuseli Havaalanı'na konut yapılmak istenmesine karşı KESK Bursa Şubeler Platformu, kent meydanında basın açıklaması düzenledi. Bursa'nın yeni konut alanlarına ihtiyacı olmadığını belirtilen açıklamada 1400 dönümlük arazinin kentin ihtiyaçlarına uygun kullanılması çağrısı yapıldı.
Osman Çaklı
BURSA - Osmangazi ilçesinde bin 400 dönümlü arazi üzerinde kurulu olan Yunuseli Havaalanı, yaklaşım üç yıldır atıl durumda. Sivil havacılık faaliyetleri ve askeri uçuşlara ev sahipliği yapan havaalanı son günlerde yapılaşma haberleriyle tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili Bursa Kent Meydanı'nda basın açıklaması düzenleyen Bursa KESK Şubeler Platformu, AK Partili Bursa Belediyesi'nin şehircilik anlayışını eleştirdi.
'BURSA'NIN YENİ KONUT ALANLARINA İHTİYACI YOK'
KESK Dönem Sözcüsü Okan Okumuş, basın açıklamasında Doğanbey gibi şehri ülke gündemine taşıyacak "çılgın projelere" imza atan belediyenin Yunuseli Havaalanı arazisine yaklaşık 10 bin konut yapmak istemesini "kentsel suç" olarak nitelendirdi. Kamu idaresince yapılacak çalışmanın yanlışlığına değinen Okumuş şöyle konuştu;
"Kimi çevrelere göre Bursa'nın mevcut yapı stokunun hali ve özellikle havaalanı arsası çevresinin yapı kalitesi ve kentsel yerleşim sorunları düşünüldüğünde havaalanı arsasının düzenli ve nitelikli bir konut alanı olarak planlanması üstüne bir de açık yeşil alan olarak millet bahçesinin eklemlenmesi makul görünebilir. Ancak Bursa ovasının zaten yıllarca maruz kaldığı işgal, bu işgalin imar barışı ile hukuki hale geldiği, eski stadyum alanının pek de anlaşılır olmayan bir tasarım sonucu millet bahçesine dönüştürüldüğü düşünülürse alanın bu yöndeki değişimi talebinin içi boşalacaktır"
Açıklamada Bursa'nın yeni konut alanı ve alışveriş merkezi komplekslerine ihtiyacı olmadığı da belirtildi.
'BELEDİYE SERMAYE ÇEVRELERİNİN İSTEKLERİNİ GÖZETİYOR'
Kamusal mülkiyetin konut alanı şeklindeki fonksiyon değişimi ile özel mülkiyete dönüşmesinin, mülkiyetin şahıs odaklı el değiştirmesi anlamına geldiği değerlendirmesi yapılan açıklamada, "Durumun ne şehircilik etiği ne de mevcut yasa ve yönetmeliklerde yeri vardır" ifadeleri kullanıldı.
AK Parti ve yerel yönetimlerinin toplumdan yana, toplumcu şehircilik anlayışı yerine imar planlarının ekonomik ve ideolojik yeniden üretim için edilgen bir araç konumuna indirgediği vurgusu yapılan açıklamada, kentin ve kentlinin ihtiyaçlarını ve tercihlerini ortaya çıkaracak çalışmalar ve çalıştayların düzenlenmesi, bunun da katılımcı şekilde yürütülmesi çağrısı yapıldı. Basın açıklamasında son olarak, belediyenin sermaye çevrelerinin isteklerini gözetmesi, ortak bir mekansal alanı holdinglere, firmalara hibe etmesinin yeni ve bilinmez konu olmadığı, Yunuseli Havaalanı ile ilgili sürecin takipçisi olunacağı ifade edildi.