KESK, tasarruf genelgesine karşı Danıştay’a dava açtı

KESK, tasarruf genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına, yargılama sonucunda iptaline karar verilmesi yönünde Danıştay’a dava açtı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KESK, tasarruf adı altında kamu emekçilerinin servis hakkı gibi kazanılmış haklarına alan Cumhurbaşkanlığı Genelgesine karşı Danıştay’a dava açtı

KESK, söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurulmasına, yargılama sonucunda iptaline karar verilmesi yönünde Danıştay’a açtığı davada genelgenin özetle Anayasa'ya ve 4688 sayılı kanuna aykırı olarak Toplu Sözleşmeyle belirlenmiş bir konuda değişiklik anlamı taşıması nedeniyle açıkça hukuka ve kamu yararına aykırılık taşıdığını belirtti.

Ayrıca dava konusu yapılan genelge ile mahalli idarelerin görevlerini yürütürken gerçekleştirecekleri hizmetler üzerinde etkide bulunacak nitelikteki kısıtlayıcı kuralların olduğuna dikkat çekildi. Sosyal tesisler, kreşler, lojmanlar, servisler vb. gibi hizmet aracı olan faaliyetlerin tümden ortadan kaldırılması sonucunu ortaya çıkaracağı belirtildi.

Genelgenin Anayasa'nın 127. Maddesinde belirtilen kanunla düzenleme ilkesi yanı sıra, bu alanda düzenleme getiren başta 5018 sayılı Kanun olmak üzere Belediyelere yönelik kanuni düzenlemelere de aykırılık oluşturduğu ifade edildi.