KESK yürüyüşü Bursa’da: Biz KHK zulmüne karşı yürüyoruz

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı iş kollarındaki merkez yürütme kurulu üyeleri, dün İstanbul Mecidiyeköy’den başladıkları Ankara yürüyüşünün ikinci gününde Bursa’daydı. Kent Meydanı'ndaki basın açıklamasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Kanun hükmünde kararnameler tüm çalışanların başında sallanan demokrasi kılıcı haline geldi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraçları protesto etmek amacıyla İstanbul'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüşün ikinci gününde Bursa’da basın açıklamasında bulundu. KESK üyelerini, Kent Meydanı’nda Bursa KESK Şubeler Platformu karşıladı.

KESK üyelerini selamlama konuşmasını yapan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Yaklaşık beş sene önce Allah’ın lütfu diye nitelendirdikleri girişim sonucunda siyasi iktidar ülkeyi OHAL ve KHK’larla yönetmeye başladı. Bir gecede yüz binden fazla insan işinden, aşından, emeğinden edildi. Bu insanların dosyalarında suç olacak hiçbir şey yok. Buna rağmen OHAL Komisyonu, yani oyalama komisyonu arkadaşlarımızın dosyasını sonuca bağlamıyor. Birileri, kendi üyelerine kapıları kapatırken KESK, bütün KHK’lilere destek olmaya devam etmiştir. Bu anlamlı yürüyüşü kutluyorum ve hoş geldiniz diyorum” diye konuştu. 

‘HALKIN İRADESİNİ GASP ETTİLER’

Yağmur ve soğuk havaya rağmen basın açıklamasına katılanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Biz KHK zulmüne karşı yürüyoruz. Temmuz 2016’da bir darbe girişimi gerçekleştirildi. Darbe girişimi bastırıldığı halde olağan hukuk normlarıyla mücadele edilebilecekken iktidar olağanüstü hali ilan etmeyi tercih etti. Çıkan kanun hükmünde kararnamelerle bu ülkeyi yönetmeye başladılar. Yani halkın iradesini gasp ettiler” ifadelerini kullandı.

Güzellik salonlarından kış lastiğine, taşeron çalışmadan bir kurumun emekçilerinin tamamını kamu personel mevzuatından çıkaracak kararlara, ek hizmet cetvellerinde alınacak haklara kadar kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenmeye başladığını hatırlatan Gezen, "Kanun hükmünde kararnameler tüm çalışanların başında sallanan demokrasi kılıcı haline geldi bu ülkede. Bu durum güvencesizleşmenin en büyük adımıydı" dedi.

‘ÇOCUĞU OLMADIĞI HALDE ÇOCUĞUNU FETÖ OKULUNA GÖNDERDİ DİYE ATILDI’

OHAL Komisyonu'nun baktığı dosyalarda yüzde doksana yakın oranda ret olduğunu, bakılmayan yaklaşık 15 bin dosya olduğunu söyleyen Gezen, “Komisyon Başkanı bir gün kendisi itiraf etti, ‘KESK’lilerin dosyasında hiçbir şey yok, bu yüzden bekletiyoruz’ dedi. Bu hukuksuzluğun itirafıdır. Bir örnek paylaşmak istiyorum. Bir üyemiz bir amirin kanaatine dayanarak terörle iltisaklı diye atıldı. Gerekçe ise; hiç evlenmediği, çocuğu olmadığı halde çocuğunu FETÖ okullarına göndermek. İşte komisyonun adaleti bu. Biz bu adaletsizliğe karşı yürüyoruz.” diye konuştu.

“İnsan Hakları Eylemi Planı dediler, içinden çıka çıka parti kapatma davası çıktı, daha büyük hak gaspları çıktı” diyen Gezen, adaletsizliğe bir an önce son verilmesi, OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi, tüm ret kararlarının iptal edilmesi ve kamu emekçilerinin işlerine döndürülmesi gerektiğini belirtti.

Eskişehir'e doğru yola çıkan oradan da Ankara'ya geçecek olan KESK’liler, Çalışma Bakanlığı önünde gerçekleşecek kitlesel basın açıklamasının ardından yürüyüşlerini sonlandıracak.