KHK’lilere Meclis yasağına tepki: Nazi uygulaması
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilenlerin Meclis’e girişini engelleyen yönetmeliğe tepki gösterdi. Kararı, “Nazi uygulaması” olarak niteleyen Gergerlioğlu, “Bugün 10 KHK’li vekil Meclis’te oda sahibiyken aynı durumda olan KHK’lilerin o odaya girememesinin akılla izahı bulunmamaktadır” dedi.
ANKARA - Meclis Güvenlik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Meclis'ten ihraç edilenlerin Meclis’e girememesi kararı alındı. Karara göre idari soruşturma ya da Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile ihraç edilenler Meclis yerleşkesine alınmayacak.
KHK’lilerin Meclise girişini engelleyen bir kanun olmadığını belirten HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Anayasa ve Kanunlar bir tarafta dururken bugün oy çokluğuna güvenilerek hazırlandığı izlenimi veren bu yönetmelikle ülkenin yurttaşları ismini kendilerinden alan mekâna girmeleri engellenmektedir” dedi.
TBMM’ye KHK’lilerin alınmamasına ilişkin TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, “KHK’liler yaşadıkları sorunu anlatmak bir çözüm bulmak için Meclis’e gelemeyeceklerse nereye gidecekler” diye sordu.
’10 KHK’Lİ VEKİLİN ODASINA KHK’Lİ GİREMEYECEK’
Yönetmeliğin beraat ve takipsizlik alan KHK’lilerin Meclis’e giremeyeceğini belirttiğini aktaran Gergerlioğlu önergesinde, “Elbette ki Meclis’te güvenlik sağlanmalıdır ancak halen ne ile suçlandığını bilmeyen insanlar, hatta daha OHAL Komisyonundan karar alamamış yargılanabilecek mahkeme bile görememiş insanlar, kanun olmadan mahkeme olmadan açıkça cezalandırılmaktadır. Bugün 10 KHK’li vekil Meclis’te oda sahibiyken aynı durumda olan KHK’lilerin o odaya girememesinin akılla izahı bulunmamaktadır. Bu olsa olsa Nazi uygulamasıdır” ifadelerine yer verdi.
Gergerlioğlu’nun Meclis Başkanı Şentop’a yönelttiği önergede yer alan sorular ise şu şekilde sıralandı:
- TBMM’ye Meclis’ten ihraç edilmiş KHK’lilerin alınmama gerekçesi nedir? Böyle bir karar alınmasında talep kimden gelmiştir? Bu uygulama ile TBMM Başkanlık Divanı hangi sonuca ulaşmak istemektedir?
- Anayasa Madde 13’e göre: “Hak ve özgürlük sınırlamaları, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”. Bu yönetmelik Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzenine ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun mudur?
-KHK’lilerin Meclis’e girişini engelleyen bir kanun yokken böyle yönetmelik çıkarılması hukuka uygun mudur?
-KHK’lilerin meclise girememesi hangi amaca uygundur?
- Anayasa Madde 80’de biz milletvekilleri için “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler.” ifadesi yer alır. Bu yönetmelikten sonra TBMM, Milletin parçası olan KHK’liler artık temsil etmeyecek midir?
- KHK’liler yaşadıkları sorunu anlatmak bir çözüm bulmak için Meclis’e gelemeyeceklerse nereye gidecekler? Bu yönetmelik Anayasa Madde 7’ye aykırı değil midir?
- Derdini anlatmak için Meclis’e bile giremeyecek KHK’liler bundan sonra ne yapması gerektiğiyle ilgili TBMM Başkanlık Divanının somut bir önerisi var mıdır? (DUVAR)