Kıbrıs açıklarında yeni doğalgaz keşfi
Zeus-1 kuyusunda, ilk tahminlere göre toplam 2 ila 3 trilyon küp fit (Tcf) doğalgaz keşfedildi.
DUVAR - Kıbrıs'ın enerji planları ile önümüzdeki yıllarda Avrupa'ya gaz tedarik eden ülkelerden biri olma hedefi, Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde yeni bir doğalgaz rezervinin keşfi ile yeni bir ivme kazanıyor. Kıbrıs Haber Ajansı'nın haberine göre, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde'ki (MEB) altıncı blokta yer alan Zeus-1 kuyusunda ilk tahminlere göre toplam 2 ila 3 trilyon küp fit (Tcf) arasında doğalgaz keşfedildi.
Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklandığı üzere, keşif sondajı çalışmaları Eni Cyprus Limited (Operatör) ve TotalEnergies EP Cyprus B.V. konsorsiyumu tarafından başarılı ve güvenli bir şekilde tamamlandı. Açıklamada, "Sondaj gemisi 'Tungsten Explorer' tarafından Kıbrıs kıyılarının 162 kilometre açığında, 'Cronos-1' kuyusunun 5 kilometre batısında ve 2.300 metre su derinliğinde gerçekleştirilen sondaj, ön tahminlere göre toplam 2 ila 3 trilyon küp fit (Tcf) arasında değişen miktarlarda 105 metrelik temiz doğal gaz sütununun varlığını ortaya koymuştur" denildi.
Türkiye'ye karşı teyakkuz
Yeni keşif öncesinde Kıbrıs Enerji Bakanı, adanın doğalgaz potansiyeli hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Söz konusu açıklamasında Kıbrıs Enerji Bakanı Natasha Pileidou, Türkiye'ye yönelik mesajlar vermişti. Pileidou, "Türkiye'nin yasadışı eylemlerine karşı her zaman teyakkuz halindeyiz. Dışişleri Bakanlığımızla da koordinasyon halindeyiz ve Türkiye'nin düşmanca bir eylemi olması halinde tüm tedbirlerin alınması için Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve tüm paydaşlarla gerekli tüm tedbirleri alıyoruz" demişti.
Pileidou, ayrıca 'Kıbrıs sorununa' ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: "Kuşkusuz Kıbrıs sorununun çözümü, hem bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesine hem de bölgede var olan sorunların çözülmesine yardımcı olacaktır. Ancak Kıbrıs MEB'inde faaliyet gösteren şirketlerle var olan sözleşmeler, jeopolitik meseleyle hiçbir ilgisi olmayan ticari sözleşmelerdir. Jeopolitik konu, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türk toplumu arasında doğal gazın paylaşımı ile ilgilidir. Çünkü gelirlerin bir kısmı kesinlikle Kıbrıslı Türklere aittir ve biz bu mekanizmanın, bir çözüm temelinde ve gaz da dahil olmak üzere çeşitli konularda bugüne kadar yapılan görüşmeler ve birçok istişare temelinde çalışması gerektiğine inanıyoruz."