Kıbrıs Cumhuriyeti'nde sığınak sayısı artırılacak

Kıbrıs Cumhuriyeti Sivil Savunma Sözcüsü Panagiotis Liasidis, Kıbrıs'ın güneyinde şu anda 2200 sığınak bulunduğunu ancak bu sayının artırılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Orta Doğu'daki çatışma ve saldırıların Kıbrıs kıyılarına yakınlığı, 'büyük bir bölgesel savaş' olasılığına karşı önlemleri gündeme getirdi. İran'ın geçen hafta İsrail'e düzenlediği balistik füze saldırısı, Kıbrıs semalarında da görülmüştü.

Kıbrıs Cumhuriyeti, bir yandan adaya İsrail ve Lübnan'dan ulaşan mültecilere kapılarını açarken diğer yandan sığınaklar gibi halkın bir saldırı anında başvuracağı önlemleri gözden geçiriyor. Kıbrıs Haber Ajansı'nın (KHA) haberine göre, Kıbrıs Cumhuriyeti adanın güneyindeki sığınak sayısını arttırmak için düğmeye bastı.

Şu anda adanın güneyinde yer alan sığınaklar, ülke nüfusunun yüzde 30'unu ihtiyaç halinde ağırlamaya hazır durumda.

'YERALTI ALANI OLAN TAPINAKLARIN LİSTELERİNİ BEKLİYORUZ'

Kıbrıs Cumhuriyeti Sivil Savunma Sözcüsü Panagiotis Liasidis, KHA'ya sığınak sayısını artırmak için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Liasidis, Kıbrıs'ın güneyinde şu anda 2200 sığınak bulunduğunu, çoğunluğunun kentsel merkezlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde yer aldığını ve yeni alanların eklenmesiyle sayılarının artırılmaya çalışıldığını belirtti.

"Başpiskoposluk ve Metropolitliklerle iletişim halindeyiz. Yeraltı alanı olan tapınakların listelerini bizimle paylaşmalarını bekliyoruz" diyen Liasidis, sığınakların özel olarak donatıldığını ve vatandaşların Acil bir durumda sığınabileceği güvenli alanların mevcut olduğunu açıkladı. Eğer evlerde yer altı alanları varsa, sakinlerin buralara sığınabileceklerini belirtti.

'NÜFUSÜN YÜZDE 30'UNU BARINDIRABİLİR'

2200 sığınağın kullanılabilir olup olmadığı sorulduğunda Liasidis, çoğu sığınağın donanımlı olduğunu ve tuvalet, su deposu bulundurduğunu, tuvaleti olmayanların ise kısa süre içinde kuru tip seyyar tuvaletlerle donatılacağını belirtti. Bununla birlikte, tüm sığınakların kısa süreli kalış için tasarlandığını, bombardıman ve hava saldırıları süresince kullanılacağını kaydetti.

Başka bir soruya yanıt veren Liasidis, mevcut sığınakların bugün nüfusun yaklaşık yüzde 30'unu barındırabileceğini, hedeflerinin ise vatandaşların yüzde 70'ini kapsamak olduğunu söyledi. Ancak, önemli bir nüfusun kriz anında seferberlikte olacağını ve bazılarının da hayati hizmetlerde yer alacağını ekledi.

SIĞINAKLAR, ADANIN KUZEYİNDE DE GÜNDEMDE

Olağanüstü bir durum karşısında başvurulacak önlemler Kıbrıs'ın güneyinde olduğu gibi, adanın kuzeyinde de gündemde. İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı sonrasında KKTC'liler, olumsuz bir gelişme durumunda adanın kuzeyinde başvurulabilecek önlemleri tartışmaya başladı. Sosyal medyada birçok kullanıcı, adanın kuzeyindeki sığınak sayısının ne kadar olduğunu, mevcut sığınakların ihtiyaçlara cevap verip vermediğini sorguladı.

Kıbrıslı Türk basın emekçileri de sığınak meselesi üzerinde duruyor. Gazeteciler, özellikle Sivil Savunma için yapılan kesintilerin sığınak gibi temel ihtiyaçlar için kullanılıp kullanılmadığı sorusunu gündeme taşıyor. 

TAHLİYELER TAM HIZ SÜRÜYOR

Orta Doğu'daki kriz tırmanırken İsrail ve Lübnan'dan Kıbrıs'a tahliyeler hız kesmeden devam ediyor. Hafta sonu Avustralya, Kıbrıs üzerinden Lübnan'dan yaklaşık 500 vatandaşını tahliye etti. Avustralya ve Kıbrıs basınındaki bilgilere göre, tahliye edilenler önümüzdeki günlerde özel uçuşlarla ülkelerine gönderilecek.

Bu arada, Lübnan'dan deniz yoluyla Kıbrıs'a ulaşanların sayısı da her gün artıyor. Lüks yatlarda fahiş fiyatlar karşılığında yer bulanlar, Lübnan'dan denize açılarak Agia Napa Marinası'na ulaşıyor.