Kıbrıs’ın ara bölgesinde üç yaşındaki bir çocuk tek başına bulundu

Kıbrıs, kuzey ile güneyi ayıran tampon bölgede üç yaşındaki bir kız çocuğun tek başına bulunmasını konuşuyor. İkizinin de kayıp olduğu anlaşılan çocuk, bir mülteci kampında kalan ailesine kavuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ı 1974’ten beri ikiye bölen tampon bölgede dün üç yaşındaki bir kız çocuğun BM tarafından yalnız başına bulunması üzerine yetkililer alarma geçti. Çocuğun adanın uluslararası arenada tanınan tek hükümeti olarak Kıbrıs Rum tarafına teslimi sonrasında, ikizinin de kayıp olduğu anlaşıldı. Kıbrıs polisi geniş çaplı araştırma başlattı. 

Yoğun aramalar sonrasında kayıp ikizin izi, Lefkoşa’nın güneyinde mültecilerin kaldığı bir kampta tespit edildi. Gün sonundaysa tampon bölgedeki dram ve heyecanlı bekleyişte mutlu son yaşandı. Tampon bölgede bulunan çocuk ailesine teslim edildi. 

Rum basınına ve Kıbrıs Haber Ajansı (KHA)’ya yansıyan bilgilere göre kız çocuğu, Larnaka Kazası’nın Athienou bölgesi yakınındaki tampon bölgede dün sabah erken saatlerde BM devriyesi tarafından bulundu. BM yetkilileri, yanında kimse olmayan çocuğu Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine teslim etti. Soruşturmada, kızın kayıp olan ikiz kardeşinin de olduğu ortaya çıktı.

BM yetkilileri ile Rum çiftçilerin de destek verdiği arama-kurtarma operasyonu Yeşil Hat yakınlarında sürerken, Kıbrıs polisi ikinci çocuğun başkent Lefkoşa yakınlarındaki Kokkinotrimithia'da bulunan Pournara Kampı’nda bulunduğu bilgisine ulaştı. Polis sözcüsü Christos Andreou olayla ilgili olarak, “Düzensiz göçmen statüsündeki bir kadın, ikiz kız ve ebeveynleriyle aynı anda işgal altındaki topraklardan özgür bölgelere geçmiş gibi görünüyor. Şu ana kadar açıklığa kavuşturulamamış koşullar altında, kadın kızlardan birini de yanında götürdü. Kadın ve kızın bilinmeyen bir kişi tarafından Kokkinotrimithia'daki Pournara Kampı’na arabayla taşındığı anlaşılıyor” açıklamasında bulundu.

Rum medyasındaki son bilgilere göre BM devriyesi tarafından bulunan dört yaşındaki göçmen kız ailesine kavuştu. Kıbrıs Sosyal Yardım İşleri Bakanlığı da, çocuğun Ledra Palace kontrol noktasında, sosyal hizmetler yetkilileri tarafından polis ve BM iş birliğiyle ailesine teslim edildiğini duyurdu.

Güneydeki kampta kalan ikiz kardeşin durumu konusundaysa güneydeki soruşturma sürüyor. Kıbrıs Polisi’ne göre, bir kadın ikizlerden birisini, adanın kuzeyinden güneyine anne ve babasıyla beraber geçerken bir şekilde alıkoydu. Sonrasındaysa şu ana dek kimliği meçhul olan bir kişinin aracıyla Pournara Kampı’na götürdü. Pournara'ya ikinci kızı getiren kadın, çocuğun ve kendisinin hangi koşullarda bir araya geldiğini açıklığa kavuşturulması ve onları Pournara'ya taşıyan kişinin tespiti için polise ifade veriyor.

İkizlerin dramına sahne olan Athienou Bölgesi son dönemde, Kıbrıs’ın kuzeyinden güneyine geçen mültecilerin haberleriyle ada gündeminde yer buluyor. Athienou’ya yakın noktada, KKTC kontrolündeki Louroutzina/Akıncılar köyü yer alıyor. Söz konusu noktada kuzeydeki askeri birimlerin yoğun varlığı olsa da, bölgedeki kontrolsüz insan geçişleri sürüyor. 

Kıbrıs Rum tarafı son gelişmeleri AB ve uluslararası kamuoyunun gündemine de taşıdı. Duvar’ın geçtiğimiz günlerde belirttiği üzere Kıbrıs Rum tarafı AB’den mülteci ve göçmen meselesi nedeniyle Türkiye’den KKTC’ye uçan havayolu şirketleri hakkında yaptırım uygulanmasını resmen talep etmişti.