Kıbrıslı bilim insanı 'Deltacron' iddiasının arkasında: 'Evrimsel bir gerçeklik'

Delta ve Omicron varyantlarının bileşiminden oluşan 'Deltacron' varyantını keşfettiğini söyleyen Kıbrıslı bilim insanı Leonidos Kostrikis iddiasının arkasında. Kostrikis, şüphelere yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ta tespit edildiği açıklanan ve korona virüsünün Delta ile Omicron varyantlarındaki mutasyonların bileşiminden oluştuğu belirtilen 'Deltacron'a ilişkin tartışma sürüyor. Kıbrıs'tan gelen yeni varyant açıklamasına dünya çapında mesafeyle yaklaşılırken, Kıbrıs Üniversitesi biyolojik bilimler profesörü ve Biyoteknoloji ve Moleküler Viroloji Laboratuvarı Başkanı Leonidos Kostrikis iddiasının arkasında duruyor.

Yeni varyantın 'laboratuvarda kirlenme ve karışıklığının sonucu olarak ortaya çıktığı' eleştirisini yalanlayan Kostrikis, Kıbrıs’taki vakaların 'tek bir rekombinasyon olayının sonucu olmadığını, evrimsel bir gerçekliğe işaret ettiğini' söyledi. Kostrikis, ‘Deltacron’ enfeksiyonunun Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastalar arasında hastaneye yatırılmayan hastalara göre daha sık görüldüğünü olduğunu, bu nedenle kontaminasyon hipotezinin dışladığını belirtti. Kostrikis, örneklerin birden fazla ülkede değerlendirildiğini de söyledi.

‘TEKNİK HATA’ YORUMU

Öte yandan, Kıbrıs dışında bilim dünyası 'Deltacron'a mesafeli yaklaşımını sürdürüyor. Son olarak, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde mikrobiyal genomik profesörü olan Nick Loman 'bir patojenin birden fazla varyantı dolaştığında rekombinant virüs formlarının ortaya çıkabileceğini' söyledi. Loman, Delta ile Omikron'dan oluşan rekombinant bir formun tam bir sürpriz olmayacağını ancak Kıbrıs'tan gelen bulgunun daha çok viral genomun dizilimi sürecinde ortaya çıkan bir ‘teknik hataya’ işaret ettiğini söyledi. 

Loman’ın ‘Deltacron’ ile ilgili şüphesini bazı önde gelen Yunanistanlı uzmanlar da paylaşıyor. Bu uzmanların şüpheleri son günlerde komşu ülke basınında yankı buluyor.  

Kıbrıs Sağlık Bakanı Mihalis Hacıpantela pazar günü yaptığı açıklamada, yeni varyantın endişe verici olmadığını ve bu hafta düzenlenecek bir basın toplantısında kamuoyuna daha fazla ayrıntı verileceğini açıklamıştı.