Kıbrıslı liderler New York'ta bir araya geliyor: 'Ankara tavır değiştirdi'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in taraflara bir 'yol haritası' sunması beklenirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın son gelişmelerde belirleyici rol oynadığı aktarılıyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gayriresmi daveti üzerine, Kıbrıslı liderler uzun zaman sonra New York'ta bir araya geliyor. Bu gece düzenlenmesi planlana yemekli toplantıda, tarafların Kıbrıs meselesinin gidişatıyla ilgili görüşlerini gündeme taşımaları bekleniyor.

GUTERRES'İN 'YOL HARİTASI'

Kritik toplantı öncesinde, Lefkoşa'dan diplomatik kaynaklar Guterres'in taraflara bir 'yol haritası' sunmaya hazırlandığını bildirdi. Buna göre söz konusu belge güvenlik, garantiler ve siyasi eşitlik gibi konulara odaklanacak.

Temmuz 2017'de Crans Montana'da gerçekleştirilen görüşmeler, güvenlik ve siyasi eşitlik konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girmişti. Söz konusu çıkmazın çözülmesini isteyen BM Genel Sekreteri, son bilgilere göre geçmiş yıllarda gündeme gelen 'Guterres Çerçevesi'nden daha kısa olan bir belgeyi tarafların dikkatine sunacak.

NEW YORK SONRASI DÖRTLÜ KONFERANS MI?

Kıbrıs Cumhuriyeti'nden diplomatik kaynaklar, ilerleyen saatlerde 'yol haritası'nın taraflara sunulmasının ardından yeni bir gayriresmi dörtlü konferansın gündeme geleceğini bildiriyor. Kıbrıslı liderlerin yanı sıra, toplantıya Türkiye ve Yunanistan'dan temsilcilerin katılması bekleniyor.

Söz konusu toplantı öncesinde, 8 Kasım'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Atina'yı ziyaret edecek olması Lefkoşa'da heyecan uyandırmış durumda.

Konuya ilişkin konuşan bir kaynak, BM'nin yeni yol haritasının sunulması ve dörtlü konferansın yolunun açılabilmesi için Ankara'nın geçtiğimiz haftalarda 'sessiz bir şekilde' Kıbrıs meselesinde tavır değişikliğine gittiğini ileri sürdü. Kaynağa göre, Avrupa Birliği (AB) ile müzakereler ve enerji konularında Brüksel'den olumlu mesajlar alan Ankara, iki devletli çözüm politikasını resmen terk etmese de taraflarla istişarelerin yoğunlaştırılması için onay verdi.

Kıbrıs'ın güneyinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın son gelişmelerde belirleyici rol oynadığı görüşü gündemde.

RUM TARAFI 'FEDERASYON', TÜRK TARAFI 'İKİ DEVLET' DİYOR

New York görüşmesi öncesinde Kıbrıs'ta taraflar bilinen tezlerindeki ısrarı sürdürüyor.  KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York görüşmesi öncesinde Kıbrıs Türk tarafının eşit statüsünün tanınmasını, dış dünya ile direkt bağlantıların tesis edilmesini Kıbrıs'ta yeni bir müzakere süreci için ön koşul olarak gündeme taşıdı.

HRİSTODULİDİS, İNGİLTERE BAŞBAKANI STARMER İLE BİR ARAYA GELDİ

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ise, İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer ile Downing Street'te bir araya geldi. 40 dakikalık görüşmede, 'Kıbrıs sorunu' başta olmak üzere iki ülkenin ilişkileri de ele alındı. Hristodulidis, İngiltere'nin Kıbrıs'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki 'garantör güç' rolünün önemine vurgu yaptı ve çözümün BM çerçevesinde ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

 

Kıbrıs Haber Ajansı'nda yer alan ilgili habere göre iki lider, savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldı. Ayrıca, Kıbrıs'ın Gazze'ye insani koridor açma çabalarına İngiltere'nin erken desteği için teşekkür edildi. Hristodoulidis, İngiltere hükümetinin ikili ilişkileri derinleştirme ve Kıbrıs barışı için müzakereleri yeniden başlatma isteğini dile getirerek Starmer’a Kıbrıs’ı ziyaret etme davetinde bulundu.

Görüşmede, Orta Doğu’daki çatışmaların çözümü için uluslararası bir ateşkes girişiminin gerekliliği de ele alındı.