Kıbrıs'ta 'Atatürk ve Kahlo'nun olduğu sayfayı yırtın' iddiası

Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın orta eğitim öğretmenlerine, bir kitaptan Atatürk ve Kahlo'nun işlendiği sayfayı yırtmaları için talimat verdiği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın orta eğitim öğretmenlerinden, 'Oxford Discover Futures 3 Workbook' isimli kitabı öğrencilere dağıtmadan önce Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldığı sayfayı 'yırtmaları' yönünde talimat veren bir genelge gönderdiği iddia edildi. Kathimerini gazetesinin Sigma Live'dan aktardığına göre, öğretmenlere 'acil' vurgusuyla ve e-posta yoluyla bir genelge gönderildi.

Genelgede yırtılması talimatı verilen sayfada, 'Türkiye'nin en büyük kahramanı' başlığı altında Mustafa Kemal Atatürk'ün, sanat dünyasının kahramanları olarak da Frida Kahlo ile Diego Rivera'nın işlendiği ileri sürüldü. 

Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK) Başkanı Kostas Hacisavvas, Rum Eğitim Bakanı'ndan izahat istedi. Hacisavvas, "Önümüzdeki günlerde Eğitim Bakanlığı'nda yapacağımız görüşmede, ilgili kararı gündeme getiren sebepler hakkında izahat isteyeceğiz. Görüşmemiz, eğitimle ilgili başka ciddi konuları ele almak maksadıyla gerçekleşecek. Meslektaşlarıma, genelgeyle ilgili soruları ileteceğime dair söz verdim" ifadelerini kullandı.

TATAR'DAN YANIT

Söz konusu iddialara yanıt veren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tarih kitapları meselesiyle ilgili konunun 2004'teki Annan Planı öncesine kadar gittiğini söyledi. Tatar, şu ifadeleri kullandı: "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün nasıl bir lider olduğunu bu saatten sonra tartışmanın hiçbir anlamı yok çünkü bütün dünya Mustafa Kemal Atatürk'ün nasıl büyük bir komutan ve lider olduğunu, Türkiye'nin kurucusu olduğunu kabul etmiştir. Rum tarafındaki bir kitapta Atatürk'ün fotoğrafını çıkartıp da yerine başka bir şey koymanın anlamı yoktur, kendilerini böyle bir davranıştan dolayı kınıyorum."

KKTC'deki yöneticilerin, Annan Planı sonrasında tarih kitaplarındaki ilgili konuları yumuşattığını vurgulayan Tatar, bu kapsamda gerçek tarihin 'yumuşatılması veya gizlenmesi' hedefiyle yanlışlar yapıldığını söyledi ve şöyle devam etti: "Geçmişini bilmeyen milletlerin, ileride büyük yanlışlara vesile olabileceğini, hatta kendi kimliklerinden ve ulusal duruşlarından zafiyet verebileceklerini konuşuyoruz. Onun için bizim kitaplarımızda da hala eksiklikler varsa, ki var olduğu söylenmektedir, bunların en erken zamanda giderilmesi lazım. Gerçek tarihin, Kıbrıs'ta yaşanmışlıkların, Rum-Yunan ikilisinin neyi hedeflediklerini ve buna ulaşmak için neleri yaptıklarını, Kıbrıslı Türklere yönelik, uluslararası hukuka aykırı olarak, soykırımı ve zulmü, bizim gençlerimizin de bilmesi gerektiğini vurguluyorum. Bunları bilmek ileride 'adil, kalıcı ve eşitlik temelinde bir anlaşma istemiyoruz' anlamına gelmemektedir. Şu anda egemen eşitlik temelinde, iki ayrı devletin iş birliğine dayalı bir anlaşma olabilir."

DIŞİŞLERİ: ÇARPIK ZİHNİYETİN ULAŞTIĞI RADİKAL DÜZEY 

Dışişleri Bakanlığı'ndan söz konusu iddiaya ilişkin bir açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından, okullarda okutulan bir ders kitabından, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde verilen talimat, Rum Yönetiminin ülkemize ve KKTC’ye karşı çarpık zihniyetinin ulaştığı radikal düzeyi ortaya koymaktadır. GKRY’nin bu çağdışı, düşmanca ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz. Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkum eden GKRY’nin bu son eylemi, Ada’da Kıbrıs Türkleriyle sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammüllerinin olmadığını göstermektedir" denildi.

ÖMER ÇELİK: ATATÜRK'E YAPILAN BU SAYGISIZLIĞI KINIYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın bir ders kitabından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anlatıldığı sayfanın yırtılması talimatını verdiği iddiasına ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'e ve Atatürk nezdinde Türk milletine yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz" dedi. 

Ömer Çelik, Twitter hesabından açıklama yaptı. Çelik, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin bir ders kitabından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anlatıldığı sayfanın yırtılması talimatını vermesi, Rum kesimi yöneticilerinin Atatürk'ün temsil ettiği değerlerimize düşmanlığının ifadesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'e ve Atatürk nezdinde Türk milletine yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz. Bu düşmanca tutum, Atatürk'ün temsil ettiği 'yurtta sulh, cihanda sulh' yaklaşımına karşı çağ dışı bir yaklaşımdır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin bu barbarca yaklaşımı Kıbrıs Türkleri ile birlikte yaşama iradesi noktasındaki tahammülsüz yaklaşımlarının da açık göstergesidir. Savaşta yenik düşen Yunanistan lideri Venizelos'un 1934'te savaşın galibi Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermesi tarihi bir gerçektir. Yunan ve Rum liderlere bu tarihi mirası hatırlatıyor ve yüzleşmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (AA / DHA)