Kıbrıs’ta paralı vatandaşlık skandalı: Meclis Başkanı ifşa oldu

Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki para karşılığı vatandaşlık yolsuzluğu, kendilerini Çinli bir milyarderin temsilcileri olarak tanıtan El Cezire muhabirleri sayesinde kanıtlandı. Skandalda adı geçen Temsilciler Meclisi Başkanı Sillouris görevinden uzaklaşma kararı aldı. AB'nin ne tepki vereceği merak konusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın gündeminden son zamanlarda düşmeyen ve uluslararası kamuoyunun da dikkatini çeken 'para ile vatandaşlık'  ada siyasetinde büyük çalkantılara yol açan bir siyasi skandala dönüştü. Katar merkezli El Cezire televizyonunun Kıbrıs’ta yüksek meblağlar ve yatırımlar karşılığında verilen vatandaşlıklarla ilgili programını internetten yayınlamasıyla, Kıbrıs Rum siyaset sahnesinde büyük bir skandal patlak verdi.

Başrolde, Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı ve ana muhalefet partisi mensubu bir vekil bulunuyor. El Cezire'nin haberinde ayrıca, Rum hükümetiyle yakın ilişkiler içinde bulunan müteahhitler ve avukatlık bürosu da öne çıkmakta. 

PARA AKLAMA İDDİALARI

Kıbrıs, 2013'te karşı karşıya kaldığı büyük mali krizden kurtulmak için para ile vatandaşlık programına büyük umutlar bağlamıştı. Kıbrıs hükümeti, kriz sonrası uygulamaya sokulan ‘Kıbrıs Yatırım Programı’ çerçevesinde,  sicili epey bozuk ve kendi ülkelerinde sorunlu görülen birçok isme vatandaşlık vermiş; bu 'satış' işlemleri sonucu ada ekonomisine milyarlarca euroluk ek kaynak kazandırılmıştı. 

Son yıllardaysa ‘Kıbrıs Yatırım Programı’nın birçok açığı yerel ve uluslararası basına yansımıştı. Son iddialara göreyse, bu program son yıllarda karanlık bağlantıları olan şahısların para aklama için izledikleri yeni bir stratejiye dönüşmüş durumda. Söz konusu iddialar nedeniyle, Lefkoşa da son dönemde kendi araştırmalarını yoğunlaştırdı. 

EL CEZİRE MİZANSENLE ORTAYA ÇIKARDI

El Cezire'nin yayınladığı yeni haberde, kanalın muhabirleri Çin’de adli makamlarla başı derde giren zengin bir simanın temsilcileri rolüne soyunuyor. Muhabirler ilkin Londra’da eski bir polis üzerinden Kıbrıs'la bağlantı kuruyor. Bu bağlantı temelinde adanın yolunu tutuyorlar. 

El Cezire muhabirleri Kıbrıs’ta önce, adanın güneyinde taşınmaz mal alım-satım işlerine bakan İngiliz bir çiftin yönetimindeki bir şirketle temas kuruyor. Bu temas üzerinden ana muhalefet partisi vekili Christakis Giovani’ye ulaşıyorlar. Giovani, Mağusa’nın güney semtindeki büyük bir müteahhitlik şirketinin sahibi. Söz konusu şirketin yetkilileri, Çinli milyarderin temsilcileri zannettikleri muhabirlere adanın güneyinde yüksek meblağlarda taşınmaz mal satmak için harekete geçiyor. 

SKANDAL MECLİS BAŞKANINA ULAŞTI

Şirket yetkilileri daha sonra, muhabirleri vekil Giovani ile biraraya getiriyor. Giovani de, eskiden şirketinin bir mensubu olan şimdiki Temsilciler Meclisi Başkanı Dimitris Sillouris’i muhabirlerle tanıştırıyor. 

Sillouris yemekli bir toplantıda, Çinli milyarderin temsilcileri sandığı muhabirlere vatandaşlık verme konusunda 'elinden gelen tüm yardımı sunacağı' bilgisini iletiyor. Hatta bir adım ileriye giderek, sözde Çinli milyarderin Kıbrıs’ta vatandaşlık edinememesi halinde, kişisel dış bağlantılarını kullanarak başka bir Avrupa Birliği ülkesinde vatandaşlık için aracılık yapmayı vaat ediyor.

Haberde, Akel mensubu olan Sillouris’in yanı sıra hükümetle derin bağlantıları olduğu anlaşılan büyük bir avukatlık bürosu da ön plana çıkıyor. 

PROGRAM İPTAL EDİLDİ, İSTİFALAR YOLDA

El Cezire'nin haberi sonrasında bugün acilen toplanan Kıbrıs hükümeti ‘Kıbrıs Yatırım Programı’nın iptal edildiği duyurdu. Meclis Başkanı Sillouris ise geçici bir süreliğine ve kendi isteğiyle, görevinden uzaklaşma kararı aldığını duyurdu. Sillouris ilk açıklamasında, El Cezire'yi kötüleme yolunu seçmişti. 

Ana muhalefet vekili Giovani’nin ise milletvekilliğinden istifa etmesi bekleniyor. 

AB HAREKETE GEÇTİ

Kıbrıs’a ulaşan son bilgilere göre AB yetkilileri de konuyla ilgili harekete geçmiş durumda. Yeni araştırmaların sonucuna bağlı olarak ilerleyen süreçte Kıbrıs AB’de yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir.