Kıbrıs’ta sahte diploma krizi: İmza rektöre ait değil
YÖDAK’ın başındaki Turgay Avcı 8 Mart’ta istifa etti. Avcı hakkında bugün görülen duruşmada, diplomadaki imzanın dönemin rektörüne ait olmadığı ortaya çıktı.
İSTANBUL - Kıbrıs’ta sahte diploma iddialarıyla ilgili soruşturma genişlerken, Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı, 8 Mart’ta istifa etti. Avcı’nın diplomasının sahte olduğuna ilişkin Yüksek İdare Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada, Turgay Salih Zeki ismiyle düzenlenmiş diplomadaki imzanın görevdeki rektörün imzalamadığı ortaya çıktı. Avcı’nın yerine YÖDAK'ın başına ise Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Aykut Hocanın atandı.
MAHKEME SÜRESİZ ERTELENDİ
YÖDAK’ın eski başkanı Turgay Avcı’nın diplomasının sahte olması üzerine başlayan soruşturma devam ediyor. Yüksek İdare Mahkemesi’nde kendi açtığı davada yargılanan Avcı’nın diplomasını Lübnan Beyrut Üniversitesi’nde görevde olan rektör tarafından imzalanmadığı ortaya çıktı. YÖDAK avukatı mahkemeden ayrıca, lisans, yüksek lisans ve doktora derslerinin transkriptleri ile Turgay Avcı’nın ülkeye giriş ve çıkış bilgilerinin de araştırılmasını talep etti. Mahkeme Avcı’dan 15 gün içerisinde istenilen belgeleri toplamasını istedi. Mahkeme süresiz olarak ertelendi.
YÖK HEYETİ KIBRIS’TA TRANSKRİPTLERİ İNCELEYECEK
Sahte diploma iddialarıyla gündeme gelen Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde de 600 kişiye sahte diploma verildiği Kıbrıs’taki bir diğer iddia. Üniversitenin kurucusu ise MHP’li Mersin Milletvekili Levent Uysal ile eşi Ece Uysal.
YÖDAK’ın yürüttüğü soruşturmalara destek vermesi için YÖK de Kıbrıs’a heyet gönderdi. YÖK heyeti, Kıbrıs’taki üniversitelerden mezun olanların transkript bilgilerinin sisteme yüklenmesi ve bunların denetlenmesi bağlamında teknik bir destek sağlayacak. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın gelişmelerle ilgili basına yaptığı açıklamada, “Bu skandala ilişkin KKTC’de bunun genel bir tecrübe olduğunu kabul edemem. Çok iyi eğitim veren üniversitelerimiz var. Eğitim sektörümüzü korumamız lazım. YÖK’ten destek talep ettik. YÖK’ün YÖDAK ile çalışmasıyla sıkıntılar giderilecek. Gereği neyse yapılacak. Yıpratıcı söylemler de sona erecek” demişti.
TURGAY AVCI HAKKINDAKİ İDDİALAR NELER?
YÖDAK’ın başına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 2021'de atanan Turgay Avcı, kendisine ait olduğunu belirttiği diplomanın gerçekliğine ilişkin somut kanıtları YÖDAK heyetine sunmadı. Avcı, ardından itibarının zedelendiği gerekçesiyle başında bulunduğu YÖDAK'tan şikayetçi oldu.
Avcı'nın mahkemede paylaştığı diplomasında yazan isim Turgay Salih Zeki idi. Ancak Turgay Avcı, 1974 yılındaki soyadı kanunundan önce Kıbrıs kütüklerinde Turgay Zeki olarak görünüyordu. 1974'ten sonra ise Turgay Avcı olmuştu. 1980 yılında lisans öğrenimi için Lübnan Beyrut Üniversitesi'ne Turgay Zeki ismiyle kayıt yaptırıp, 1985 yılında Turgay Salih Zeki ismiyle nasıl mezun olduğu ise bilinmiyor.
YÖDAK'ın mevcut ve eski üyeleri ise Turgay Avcı'nın diplomasının sahte olduğunu öne sürerek cezalandırılmasını talep ediyor. Yüksek İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen Polis Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporu yüzeysel bulan YÖDAK üyeleri, yeni bir başvuruda bulundu. Emniyetin hazırladığı raporu Turgay Avcı ile birlikte mahkemenin de yetersiz bulduğu belirtiliyor. Avcı, 8 Mart tarihinde YÖDAK Başkanlığı’ndan istifa etti.