Kıbrıs'ta 'tahliye' hazırlığı: İngiltere'nin üslerinde hareketlilik

İngiltere'ye ait Ağrotur ve Dikelya askeri üslerinde hareketlilik gözlemlendiği belirtildi. İngiliz birliklerinin, Lübnan'dan olası bir tahliyeye hazırlandığı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - İsrail ile İran arasındaki tansiyon yükselirken, Güney Kıbrıs'ta iki askeri üssü bulunan İngiltere'nin Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etme olasılığına karşı harekete geçtiği belirtildi. Yerel kaynaklar, İngiltere'nin Egemen Üs Bölgeleri'nde hareketlilik yaşandığını aktardı. 

Kıbrıs'ta yaşanan hareketliliğin ağırlık merkezi adanın güney ucunda bulunan Akrotiri (Ağrotur). Geçtiğimiz dönemde, İsrail'e yardım için kullanılan askeri üste bu sefer de Lübnan eksenli bir hareketlilik gündemde. 

OLASI TAHLİYELERE HAZIRLIK

Kıbrıs'taki yerel kaynaklar, Orta Doğu'da olası bir çatışmaya hazırlanan İngiltere'nin birliklerin yanı sıra askeri ekipman ve konsolosluk uzmanlarını bölgeye konuşlandırdığını bildirdi. Öte yandan, Kıbrıs açıklarındaki 'RFA Cardigan Bay' ve 'HMS Duncan' adlı savaş gemileri ile Akrotiri'deki helikopter ve uçakların 'her olasılığa karşı hazır beklediği' de iddialar arasında. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde İngiliz vatandaşlarının Lübnan'dan ayrılmaları yönündeki çağrılarını yinelemişti. Benzer bir uyarının İsrail'deki İngiltere vatandaşları için yapılması ihtimali de gündemde. 

'BİNLERCE ASKER KIBRIS'A GÖNDERİLDİ'

Sky News'un konuyla ilgili son haberine göre, 1000'den fazla İngiliz askeri personeli, İsrail'in Gazze'deki savaşının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi endişesiyle Lübnan'dan İngiliz vatandaşlarını tahliye etmek için 'hazırda tutuluyor'. İngiltere basınına göre askerlerin yanı sıra Kraliyet Deniz Piyadeleri komandosu, denizci ve havacı, olası bir tahliye görevinde merkez görevi görecek olan Akrotiri üssünü güçlendirmek için bölgeye gönderildi. 

İngiltere basını aynı zamanda, hükümet çevrelerinde 'İran ve Tahran destekli Hizbullah'ın İsrail'e misilleme saldırıları düzenleyeceği ve bunun da İsrail hükümetini komşusu Lübnan'a karşı daha geniş çaplı bir saldırı başlatmaya zorlayabileceği' yönündeki endişelerin de arttığını aktardı. 

AFGANİSTAN'DAN SONRA EN BÜYÜK HAZIRLIK

Independent gazetesine göre İngiltere Silahlı Kuvvetleri, 2021'de Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesi sırasında Afganistan'ın başkentinden insanların tahliyesi için yapılan operasyona benzer bir plan için hazırlık yapıyor. 'Operation Pitting' olarak bilinen operasyon, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana 'ülkenin en büyük tahliye operasyonu' olarak anılıyordu. 100'den fazla uçuşla 15 bin kişiyi tahliye etmek için 1000'den fazla askeri personel Afganistan'da görev almıştı.

'LÜBNAN'DAN AYRILIN ÇAĞRISI'

Dışişleri Bakanı David Lammy, geçen hafta Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, şu anda Lübnan'da yaklaşık 16 bin İngiliz vatandaşının bulunduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştı. Lammy, İngiliz vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunarak, "Tansiyon yüksek ve durum hızla kötüleşebilir. Lübnan'daki konsolosluklarımızı güçlendirmek için gece gündüz çalışırken, oradaki İngiliz vatandaşlarına mesajım açık: Hemen ayrılın" demişti. 

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği de cumartesi günü ülkedeki ABD vatandaşlarını 'ilk tercih ettikleri rota olmasa veya hemen kalkmasa bile kendilerine uygun olan herhangi bir bileti ayırtmaya' teşvik eden bir güvenlik uyarısı yayımlamıştı. 

STRATEJİK ÖNEME SAHİP İKİ ÜS

Akrotiri ve Dikelya, İngiltere'nin Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmaları temelinde elde ettiği adanın stratejik noktalarında yer alan iki önemli askeri üs. Bu üsler, 'denizaşırı toprak' statüsüne sahip.

Limasol'a yakın mesafedeki Akrotiri ve Mağusa ile Larnaka arasında yer alan Dikelya'da bulunan askeri üsler, İngiltere'ye bölgeye kuvvet ve kaynak yerleştirme olanağı tanıyan stratejik bir konuma sahip. Bu üslerde, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki operasyonları desteklemek için kullanılabilen bir dizi askeri personel, uçak ve ekipman yer alıyor.

Son yıllarda İngiltere, Akrotiri ve Dikelya'yı özellikle IŞİD'e karşı yürütülen savaş kapsamında Orta Doğu'daki operasyonlar için bir üs olarak kullandı. Ek olarak üsler, İngiltere ve müttefikleri tarafından istihbarat toplama ve gözetim amaçlı olarak da kullanılıyor.